Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. Koristi se u proizvodnji hleba, piva, kao i stočne hrane. U nastavku slede četiri dobra razloga zašto bi trebalo da volite ječam.
1. Redukuje holesterolIstraživanje koje je objavljeno u jednom stranom časopisu o kiropraktici još 2008. godine pokazalo je da su ispitanici koji su bili podvrgnuti 21-dnevnom planu ishrane koji je podrazumevao proizvode od ječma, imali znatno niži nivo holesterola, a naročito LDL (lošeg) holesterola, od kontrolne grupe. Sledeće istraživanje iz 2010. godine objavljeno u časopisu o kliničkoj ishrani još jedanput je dokazalo pozitivan učinak konzumiranja zrna ječma i soka od ječmene trave na smanjenje lošeg holesterola. Dakle, ječam je blagotvoran na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema, te smanjuje rizik od bolesti srca.
OVDE saznajte koja četri napitka snižavaju holesterol i štite srce.
2. Bogat je hlorofilomJečmena trava je jedan od najboljih izvora hlorofila na svetu. Hlorofil pročišćava našu krv, utiče na povećanje nivoa hemoglobina i tako omogućuje da naša crvena krvna zrnca obezbede dovoljno kiseonika ćelijama u organizmu. Pošto destruktivne bakterije ne mogu da napreduju u prisustvu kiseonika, ječmena trava nas, dakle, štiti od ozbiljnih bolesti poput raka. Osim toga, u sebi sadrži veliki broj antioksidanata.
OVDE pročitajte još pet načina kako da sprečite pojavu raka.
3. Jača digestivni sistem (sistem organa za varenje)Ječam sadrži značajan broj digestivnih enzima - enzima koji se nalaze u organima za varenje i koji funkcionišu kao biološki katalizatori da pokrenu proces razgrađivanja hrane, tako da važne hranljive materije budu dobro apsorbovane i iskorišćene. Prema rečima doktora Gilijana Mek Kejta (Gillian McKeith), autora knjige "12 prirodnih supernamirnica koje transformišu vaše zdravlje", ovi enzimi su razlog zašto dugoročno konzumiranje ječmene trave pomaže kod varenja i Kronove bolesti, kao i svih drugih pitanja u vezi sa varenjem. Osim toga, ječmena trava sadrži 6 odsto dijetalnih vlakana, koji ispiraju debelo crevo od toksina.
OVDE saznajte kako sok od šargarepe pospešuje varenje.
4. Bogata je hranljivim materijama
OVDE saznajte sedam savršenih izvora proteina.