Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. Koristi se u proizvodnji hleba, piva, kao i stočne hrane. U nastavku slede četiri dobra razloga zašto bi trebalo da volite ječam.

1. Redukuje holesterol
Istraživanje koje je objavljeno u jednom stranom časopisu o kiropraktici još 2008. godine pokazalo je da su ispitanici koji su bili podvrgnuti 21-dnevnom planu ishrane koji je podrazumevao proizvode od ječma, imali znatno niži nivo holesterola, a naročito LDL (lošeg) holesterola, od kontrolne grupe. Sledeće istraživanje iz 2010. godine objavljeno u časopisu o kliničkoj ishrani još jedanput je dokazalo pozitivan učinak konzumiranja zrna ječma i soka od ječmene trave na smanjenje lošeg holesterola. Dakle, ječam je blagotvoran na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema, te smanjuje rizik od bolesti srca.

OVDE saznajte koja četri napitka snižavaju holesterol i štite srce.
mlado-zito.jpg
Foto: Shutterstok

2. Bogat je hlorofilom
Ječmena trava je jedan od najboljih izvora hlorofila na svetu. Hlorofil pročišćava našu krv, utiče na povećanje nivoa hemoglobina i tako omogućuje da naša crvena krvna zrnca obezbede dovoljno kiseonika ćelijama u organizmu. Pošto destruktivne bakterije ne mogu da napreduju u prisustvu kiseonika, ječmena trava nas, dakle, štiti od ozbiljnih bolesti poput raka. Osim toga, u sebi sadrži veliki broj antioksidanata.

OVDE pročitajte još pet načina kako da sprečite pojavu raka.
mlado-zito.jpg
Foto: Thinkstock

3. Jača digestivni sistem (sistem organa za varenje)
Ječam sadrži značajan broj digestivnih enzima - enzima koji se nalaze u organima za varenje i koji funkcionišu kao biološki katalizatori da pokrenu proces razgrađivanja hrane, tako da važne hranljive materije budu dobro apsorbovane i iskorišćene. Prema rečima doktora Gilijana Mek Kejta (Gillian McKeith), autora knjige "12 prirodnih supernamirnica koje transformišu vaše zdravlje", ovi enzimi su razlog zašto dugoročno konzumiranje ječmene trave pomaže kod varenja i Kronove bolesti, kao i svih drugih pitanja u vezi sa varenjem. Osim toga, ječmena trava sadrži 6 odsto dijetalnih vlakana, koji ispiraju debelo crevo od toksina.

OVDEsaznajte kako sok od šargarepe pospešuje varenje.

mlado-zito.jpg
Foto: Thinkstock

4. Bogata je hranljivim materijama
Ječmena trava sadrži izuzetnu količinu hranljivih materija, daleko veću od one koja se nalazi u sintetičkim vitaminima i mineralnim dodacima. Bogata je vitaminima A i C (sadrži i malu količinu vitamina B12), dok u sebi nema vitamina D. Sadrži i veliki broj minerala, kao što su: kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor, cink i hrom. Na kraju, ječam travu čini oko 45 odsto proteina, koji su izuzetnog kvaliteta i sadrže svih osam esencijalnih amino kiselina.

OVDE saznajte sedam savršenih izvora proteina.

Ječam znatno utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola u organizmu i ječmena trava je jedan od najboljih izvora hlorofila na svetu