Vlada odlučila

Odluka usvojena: Smanjena cena više od 4.000 lekova

Najveću uštedu zbog nižih cena lekova imaće Republički fond za zdravstveno osiguranje, ali će manje izdvajati i građani kod lekova za koje plaćaju procentualno učešće

Vesti 23.02.2018. - 12:55h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Cene pojedinih lekova u Srbiji koji se izdaju na recept u proseku biće niže za 4,04 odsto, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Srbije, a saznaje Tanjug.

 

Naime, Vlada Srbije je usvojila Odluku o najvišim cenama za 4.275 medikamenata po kojoj će za polovinu lekova cene biti niže za oko 9 odsto a za drugu polovinu za oko 0,78 odsto, odnosno za procenat pada kursa evra u odnosu na dinar.

 

Procenti sniženja cena lekova veoma su različiti imajući u vidu diferencirane promene uporedivih cena lekova u uporedivim zemljama - Hrvatska, Slovenija, Italija.

 

Cene referentnih lekova u proseku će biti snižene za oko 3,6 odsto, dok će cene generičkih lekova biti niže za oko 4,31 odsto.

 

Najveću uštedu zbog nižih cena lekova imaće Republički fond za zdravstveno osiguranje, ali će manje izdvajati i građani kod lekova za koje plaćaju procentualno učešće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...