Daje se od 2. meseca života

Od 1. marta još jedna obavezna vakcina za bebe: Preporučuje se i starijima od 60 godina

Nova vakcina biće besplatna za bebe rođene u 2018, a štitiće decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, na koje antibiotici više ne deluju kao ranije

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija od 1. marta postaće obavezna za decu koja su rođena u ovoj, 2018. godini i za njih će ona biti besplatna.

 

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

 

Iako je nabavka vakcine još uvek u toku, u Republičkom fondu za zdravstveno osguranje kažu da je konkursnom dokumentacijom predviđena isporuka vakcine najkasnije 28. februara, tako da će je već 1. marta imati domovi zdravlja u Srbiji.


Biće nabavljeno 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a njena procenjena vrednost je 904.006.200 dinara bez PDV.

 

Kako objašnjava epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

 

"Pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, ova vakcina će indirektno štiti i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za starije osobe. Međutim, kao epidemiolog moram posavetovati i sve starije od 60 godina da je i za njih ova vakcina preporučena, pa bi uz vakcinu protiv gripa, oni bili zaštićeni od svih težih respiratornih infekcija", napominje prof. dr Tiodorović.

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

 

"Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi", objašnjava dr Tiodorović.

 

Pedijatri i epidemiolozi smtraju da ova odluka stiže u poslednji čas, jer polovina nekada moćnih antibiotika više nije efikasna u lečenju pneumokoka. Inače, novac je bio glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

 

Na to su poslednjih pet-šest godina neprestano ukazivali članovi Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, infektolozi i epidemiolozi, naglašavajući da je ona u svetu obavezna gotovo čitavu deceniju.


Pneumokok je opasna bakterija

Pneumokokna bolest može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu.

 

"Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina. Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom", objašnjava doktor.

 

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto. Ova kategorija pacijenata i dalje će dobijati vakcinu, a za njih će se i dlaje posebno nabavljati cepivo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs