Nije bila vakcinisana

Peta žrtva malih boginja: Preminula radnica Kliničkog centra Srbije

Situacija postaje alarmantna

Vesti
10:43h Autor:
Ilustracija, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nove žrtve malih boginja su Lj. D. (46), koja je radila u Kliničkom centru Srbije kao razvođač pacijenata, i M. M. (30) iz Beograda, saznaje Kurir.


Ni jedna ni druga nisu bile vakcinisane, a dobile sutešku upalu pluća koja je uticala na rad drugih vitalnih organa. Uprkos zalaganju lekara Infektivne klinike, nesrećne žene nisu preživele.


"Koleginica Lj. D. je radila kao razvođač pacijenata po odeljenjima u Kliničkom centru Srbije. Ona je, nažalost, već bila hronično bolesna, pa je od oktobra bila na bolovanju. Iza sebe je ostavila dvoje dece i ovo je velika tragedija. Kolege su u šoku i iskreno saosećaju", kaže za Kurir jedan od njenih kolega.

 

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se nalazi 46 pacijenata sa komplikacijama malih boginja, a u poslednja 24 sata ova klinika je primila 14 novih pacijenata za hospitalizaciju, rekao je direktor te klinike Goran Stevanović.


"Troje je na odeljenju intenzivne nege. Tokom celog perioda epidemije imali smo na našoj klinici tri smrtna slučaja - jedan na samom početku epidemije i u poslednjih pet dana još dva smrtna slučaja", objasnio je Stevanović.

 

Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da bi zdravstveni radnici trebalo da budu primer drugima u odgovornom odnosu prema vakcinama i prihvatanju vakcinacije.


"Među osobama nevakcinisanim protiv morbila i gripa najviše je zdravstvenih radnika, upravo kao što je bilo i za vreme variole vere. Oni su, nažalost, loše edukovani tokom školovanja, nisu vakcinisani, čime daju loš primer drugima. Vakcine od pre sto godina nisu iste kao ove sad, evoluirale su, isto kao telefoni. One su danas toliko usavršene da ne izazivaju nikakve posledice", kaže epidemiolog Petrović.

 

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

 

U Evropi je zabeležen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je, kako ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija, "tragedija". Deo problema leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu.


"Svaka osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu", rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs