ISPOVEST

Već 10 godina se bori sa bipolarnim poremećajem: Pevačica progovorila o najmračnijem periodu u životu!

Poslala snažnu poruku

Medicina
Autor:
Već 10 godina se bori sa bipolarnim poremećajem: Pevačica progovorila o najmračnijem periodu u životu!
Foto: Profimedia

Iako se sve više govori o važnosti mentalnog zdravlja, psihički poremećaji i dalje spadaju u tabu teme. Jedan od razloga je i taj što se radi o problemima koji nisu vidljivi golim okom, a većinom se radi i o simptomima koji okolinu, ali i samog pojedinca, navode na pogrešan trag.

Jedan od takvih je i bipolarni poremećaj koji se u poslednje vreme sve češće spominje. Radi se o poremećaju u kojem se smenjuju manične i depresivne epizode, s time da depresija većinom traje duže - par nedelja do nekoliko meseci. U maničnoj fazi pojedinci su euforični, impulsivni, puni energije i samouvereni. Ta faza ne mora nužno da utiče na njihovu svakodnevicu, ali ako se radi o težem obliku tada se većinom javlja neodgovorno ponašanje, skloni su zavisnostima, nerealnim planovima kao i trošenju novca - koji možda i nemaju.

S druge strane je depresivna faza u kojoj osoba postaje letargična, nemotivisana, tužna, odustaje od aktivnosti koje je volela pa se javljaju suicidalne misli. Zbog šarenila simptoma, iako poremećaj nije retkost, teško ga je pravilno dijagnostifikovati pa se često otkriva tek sa zakašnjenjem.

Bipolarni poremećaj je hronična bolest s kojom pojedinac živi do kraja života, ali uz pravilnu terapiju - koja uključuje lekove, ali i savetovanje sa psihijatrom ili psihologom, smanjuje uticaj epizoda na svakodnevicu pojedinca. O poremećaju se sve više govori delomično zahvaljujući slavnim osobama koje su svoju dijagnozu otkrile javnosti i otvoreno o njoj progovorile.

Da se bori sa ovim stanjem otkrila je i pevačica Demi Lovato (28). S obzirom da se od malena bavi javnim poslom, sve to je uzelo danak, pa još u tinejdžerskim danima suočila sa depresijom i bipolarnim poremećajem.

5 znakova da vam je mentalno zdravlje narušeno: Tihi signali oslabljene psihe

Demi Lovato
foto: Profimedia

Ona je za britanski portal Express otkrila kako se nosi sa ovim mentalnim oboljenjem. Ona iskreno govori o svojim unutrašnjim demonima u nadi da će pomoći da se ukloni stigma koja se stvorila oko mentalnog zdravlja i nadahnuti druge da budu otvoreniji. "Život svima može u jednom trenutku da postane previše težak i to nije sramota", rekla je ona.

"Kada sam imala 18 godina, dijagnostifikovan mi je bipolarni poremećaj. Istog momenta kada sam dobila dijagnozu znala sam da ovaj put neće biti lak, ali sam bila sigurna da ću iskoristiti svoj uticaj da raširim svest o ovom oboljenju."

"Ljudi olako koriste reči biopolarni poremećaj, a zapravo ni ne zaju o čemu je reč. To je vrlo ozbiljno stanje, koje zahteva lečenje. Nikako ne pokušavajte sa ovim da se izborite sami."

"Iako je bipolarni poremećaj hronično stanje, pravilnom terapijom je moguće držati promene raspoloženja pod kontrolom", naglašava ona.

Na pitanje kako se ona bori sa ovim poremećajem odgovara: "Idem dan po dan. Radim ono što mi prija, ako mi se tog dana trenira, onda odem u teretanu. Ukoliko se osećam loše, obavezno posetim svog psihoterapeuta. Vrlo je važno osluškivati svoje emocije"

Iako priznaje da je bilo jako loših dana i da je često prolazila kroz najmračnije trenutke, poručuje da neće odustati od lečenja i da će dati sve od sebe da bude dobar primer ostalima.

21. vek je - depresija više ne sme biti tabu: Ove poznate ličnosti vode mučnu borbu sa depresijom - i to nije sramota!

Demi Lovato
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs