TELO ŠALJE SIGNALE

Ovo su znaci za uzbunu: Simptomi koji ukazuju da u vašem telu nešto ozbiljno nije u redu -prepoznajte ih na vreme!

Mnogi zdravstvni problemi se pojave neupadljivo, pa u prvo vreme niste ni svesni da se nešto u vašem organizmu poremetilo. Neki simptomi se naglo pojave ali i mnogi nestanu neprimetno. Ipak, na neke simptome trebate odmah reagovati i potražiti savet lekara.

Medicina
22:20h Autor:
Ovo su znaci za uzbunu: Simptomi koji ukazuju da u vašem telu nešto ozbiljno nije u redu -prepoznajte ih na vreme!
Foto: Shutterstock

Bolove u grudima – nikada ne treba ignorisati. Uzroci mogu da budu različiti: spazam, upala jednjaka, želudačna kila, upala plućne maramice, oštećenje zida aorte, zapalenje srčanog omotača itd. Uzroci mogu biti i psihičke tenzije, stres, anksioznost, napetost. Treba da se javite lekaru što pre i date informaciju kada se bol javila, kolikog intenziteta, gde se javila, da li se bol širi ili ne. Ipak, ako bol prolazi relativno brzo, nema razloga za brigu. Iznenadni, intenzivni bol u grudima je verovatno samo znak grča međurebarnih mišića. Nekad se javlja i kao iznenadno sevanje s leve strane grudnog koša, što većinu neupućenih osoba uplaši da je reč o srčanom udaru. Kao opšte pravilo treba uzeti da svaki bol koji duže traje treba ozbiljno shvatiti. Pojava jakog bola u grudima, najčešće tačno iza grudne kosti, praćena slabošću, mučninom, znojenjem i osećajem nedostatka daha, verovatno znači srčani udar. Potrebno je da što pre pozovete hitnu pomoć, a dok čekate da ona stigne, sažvaćite tabletu aspirina koji će usporiti zgrušavanje krvi i poboljšati krvotok srca.

Često mokrenje, nagla glad, žeđ i umor te zamagljen vid neki su od simptoma dijabetesa. Takođe i hladna stopala mogu ukazati na pojavu dijabetesa.

Dijareja (proliv) – ne mora biti samo posledica trovanja hranom ili virusne zaraze. Ukoliko traje duže od tri dana obavezno potražite lekara, jer može dovesti do dehidracije tela. Važno je za to vreme piti dovoljno tečnosti.

Duboke bore oko nosa i usta – koje kreću od nozdrva i ponekada se završavaju skoro do brade, mogu da ukažu na hronično oboljenje želuca (na primer gastritis), a pogotovo ako postoji pritisak u gornjem stomaku (naročito posle jela ili kada ste gladni) ili se javlja kiselina posle jela.

Hladne ruke i noge, bez obzira na spoljnu temperaturu, nedvosmislen su pokazatelj da nešto sa perifernom cirkulacijom nije u redu. Periferna cirkulacija obuhvata sve druge arterije i vene ljudskog tela, osim krvnih sudova srca i mozga. Arteroskleroza je hronična bolest starije populacije (čiji je životni vek znatno produžen), ali sve više i srednje generacije, koja može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, povećane masnoće u krvi, dijabetes i hipertenzija, ključni su faktori koji dovode do patoloških promena arterija. Pojavi oboljenja u velikoj meri doprinose i porodična sklonost, nepravilna ishrana, smanjena fizička aktivnost, kao i izloženost stresu.

Proširene vene se javljaju češće kod žena, čemu uveliko doprinose i ženski hormoni. Po zvaničnim podacima, svaka treća osoba posle 40. godine ima neki vid poremećaja venske cirkulacije. Značajno proširene vene su medicinski ali i socijalni problem, zato što mogu dovesti do bitno umanjene fizičke radne sposobnosti, usled brojnih smetnji koje pacijente onemogućavaju da normalno funkcionišu. Oticanje nogu, otežan hod, upala vena poznata kao tromboflebitis, ključni su simptomi koji prate ovu bolest. Ako su proširene vene u odmakloj fazi, operativno lečenje je najoptimalniji vid terapije, ali ako su proširene vene ispoljene u blažoj formi, preporučuju se, uz odgovarajuće lekove i poseban režim života i elastične čarape.

Venska tromboza je formiranje ugrušaka, odnosno tromba u sistemu dubokih vena. Opasna je po život bolesnika jer može da dovede do plućne embolije, kada se deo tromba odvoji i sistemom venskog krvotoka usmeri ka plućima. Skloni su joj pacijenti sa urođenim ili stečenim poremećajem koagulacije i malignim oboljenjima, bolesnici koji su u dužem periodu vezani za krevet, osobe sa naslednom sklonošću, kao i trudnice. Hormonski preparati, kao što su, na primer oralni kontraceptivi, mogu da provociraju nastanak venske tromboze. U takvoj situaciji, najvažnije je da se na vreme prepoznaju početni znaci bolesti. Početni znaci su bol, otok, osećaj punoće, i to najčešće samo u jednoj nozi.

Krvava stolica upozorava na postojanje hemoroida (svetlocrvena, sveža krv) ili obolenja želuca i gornjeg digestivnog trakta (tamna krv). Znaci upozorenja su i bolovi u rektumu, anusu ili oko njega. Takođe treba obratiti pažnju ako se pojavi svrab u predelu anusa ili jak svrab u ležećem položaju ili čvorići nepravilnog oblika oko anusa. Tamnocrvena krv pomešana sa stolicom, ukazuje na mesto krvarenja negde u gornjim delovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva, ili unutrašnji hemoroidi. Pojava stolice crne kao katran ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako se krvarenje ponavlja, javite se lekaru i zakažite endoskopski pregled da biste isključili tumor.

Krv u urinu treba biti upozorenje da se ode kod lekara. I ako se u par meseci pojavi samo jednom krv u urinu, otiđite do lekara i proverite svoje zdravlje. Sve bolesti je lakše lečiti u početnom obliku nego u kasnijoj fazi razvoja bolesti. Ova pojava može biti upozorenje za neku manju infekciju, ili kamen u bubregu koji se pomera ili rak bubrega ili bešike. Krv se može pojaviti tokom mokrenja bez i sa bolovima. Ako se pojave, bolovi se obično javljaju u levoj ili desnoj slabini ili u delu oko mokraćne bešike.

Naglo mršavljenje – ukoliko ne držite dijetu a smršate oko 5% od svoje težine za mesec dana, imate dobar razlog da odete do lekara. Uzroci mogu da budu različiti: endokrini poremećaji (pojačano lučenje štitne žlezde, dijabetes), gastrointestinalni poremećaji odnosno zapaljenske bolesti creva, neurološka obolenja, depresija, psihički poremećaji.

Promene na koži – naročito pojava nekih mladeža ili izraslina na koži traži obavezno detaljne dalje preglede i analize. Promene na postojećim mladežima u boji, obliku, veličini, izgledu ivica, teksturi površine, peckanje, svrab, crvenilo, krvarenje, traže obaveznu konsultaciju lekara.

Male, žute izbočine na koži su verovatno masne naslage uzrokovane visokom količinom holesterola u telu. Mogu se pojaviti na raznim delovima tela, i to najčešće na očima, kolenima i laktovima. Kad ih primetite prvo proverite holesterol u krvi.

Smeđe mrlje na koži (tamne mrlje na čelu, obrazima ili gornjoj usni) mogu biti posledica korišćenja nekih pilula za oralnu kontracepciju. Izloženost UV zracima još više pojačava tamne mrlje.

Sivkast ten i ispijeno lice pokazuje da je krajnje vreme da odete na duži odmor. Ako ste pod stresom odmah će se to pokazati na koži lica – koja postaje umorna, bez sjaja i vitalnosti. A može postati i grublja na dodir. Posledice brige su i mnoge sitne bore i linije, pa čak i opuštena koža. Pege i fleke najčešće su posledica starenja kože.

Povišena temperatura – znači da se organizam bori sa nečim. Najčešće se javlja uz drhtavicu, groznicu, bol u mušićima i zglobovima, malaksalost, gubitak apetita, glavobolju. Važno je obratiti pažnju na to da li se temperatura javila naglo, ujutro ili uveče, kolika je, itd. jer to može da ukaže na uzroke pojave.

Preznojavanje tokom noći – tokom noći, kad telo miruje, nije normalno. Znojenje je uobičajeno tokom dana kad obavljate dnevne aktivnosti. Noćno znojenje često je simptom tuberkoloze ili Hodžkinova limfoma – karcinoma limfnih čvorova. Preporuka je da se što pre poseti lekar.

Problemi sa vidom – ne moraju biti povezani sa godinama. Ako primetite promene poput zamagljenog vida, pojavu svetlucavih zvezdica ili tamnih niti, umor očiju, neobične glavobolje, posavetujte se sa lekarom. Ponekad problemi s vidom mogu biti pokazatelji većih poremećaja.

Suva usta – i česta potreba za vodom može biti simptom nekih bolesti poput: stresa kao poremećaja mentalnog zdravlja ili poremećaja rada pljuvačne i zaušne žlezde. Ovaj simptom može ukazati i na sistemsku bolest vezivnog tkiva – reumatoidni artritis ili na autoimunu bolest poznatu kao Sjoegrenov sindrom. Do suvoće usta može dovesti neodgovarajuća doza lekova za regulisanje krvnog pritiska ili lekova za psihičke poremećaje kao i upotreba kapi za nos. Prilikom lečenja zloćudnih tumora zračenjem dolazi do oštećenja sluzokože nosa, oka, usta, ždrela, jednjaka, želuca i čitavog crevnog sistema. Zato ljudi oboleli od raka imaju osećaj suvoće usta tokom hemoterapije. Prvi znaci dijabetesa mogu biti suvoća usta i povećana potreba za hranom i pićem.

A možda su vam suva usta jer ne pijete dovoljno vode. Zato povedite računa da svakodnevno popijete najmanje 2l vode. Do dehridatacije može doći i ako je telo izloženo dugotrajnoj toploti ili ako je osoba povraćala ili imala proliv. Kod starije populacije i pljuvačne žlezde počinju lošije da rade. U svakom slučaju i pojava suvoće usta se treba lečiti.

Trnci u prstima mogu se pojaviti u slučaju artritisa, nedostatka vitamina B12, dijabetesa ili čak problema u radu štitaste žlezde.

Vrtoglavicu nipošte ne zanemarujte jer može biti znak problema sa srednjim uvom ili povišenog krvnog pritiska. Nestabilnost i zanošenje pri hodu, vrtoglavica i specifične tegobe izražene u vidu kratkotrajnog gubitka svesti, trnjenja i oduzimanja jedne strane tela, prolazni poremećaj vida na jednom oku, prolazna otežanost govora, predstavljaju glavne simptome za uzbunu i odlazak lekaru.

Trzajeve očnog kapka je skoro svako iskusio u životu. Ovi nekontrolisani trzajevi očnog kapka obično su bezazleni, ali mogu biti i posledica stresa, umora ili prevelike količine kofeina.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs