Sastojci:
- brašno 450 g
- sveži kvasac 25 g
- jaje 1
- ulje 5 kašika
- vanilin šećer 1
- šećer 2 kašike
- mleko 200 ml
- so 1/2 kašičice
Fil od maka:
- mak 100 g
- mleko 150 ml
- šećer 3 kašike
- margarin/puter 30 g
Kako pripremiti:
U vanglicu staviti kvasac, jaje, vanil šećer, šećer i ulje. Mešajte dok se kvasac ne istopi, a onda dodati mlako mleko ponovo promešajte i polako dodajte brašno i so. Mesiti dok se n dobije mekano testo. Staviti testo u vanglicu pokriti i ostaviti pola sata na toplom da nadođe.
U šerpu sipati mleko i šećer i ostaviti da provri, onda dodajte mak i margarin. Kuvati desetak minuta uz mešanje. Ostaviti da se prohladi. Nadošlo testo podeliti na 16 jufki.
Svaku rastanjiti na dlanu, staviti fil od maka pa lagano zatvoriti, sastaviti na sredini i malo uvaljati rukama da se dobro sastave. Poređati buhtle u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih 15 minuta da još narastu.
Rernu uključiti da se zagreje na 250 stepeni. Nakon 15 minuta na svaku buhtlu staviti komadić margarina. Peći buhtle od 10 do 15 minuta dok ne porumene.
Pečene buhtle pokriti krpom, a pre služenja posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
(Stil.kurir.rs/Superecepti)