Imate puno pravo

Kada i zašto treba promeniti lekara: 6 potpuno opravdanih razloga!

Šta kada lekar ne ispunjava vaša očekivanja?

Medicina
09:55h Autor:
Kada i zašto treba promeniti lekara: 6 potpuno opravdanih razloga!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Doći do novog lekara se čini kao jako težak zadatak, ali ako ostanete kod onog s kojim niste zadovoljni, to može biti jednako loše. Pre svega, treba dobro analizirati da li taj korak stvarno potreban. Evo nekoliko signala koji će vam u tome pomoći, a otkrivaju ih sami lekari:

Lekar ima loše manire

Neki pacijenti vole kada su lekari direktni i iskreni, posebno kada se radi o preporuci nastavka lečenja ili komentisanja nalaza i davanja prognoza. Ipak, ako želite nešto drugo, lekar koji samo izdaje naredbe nije za vas najbolji izbor. Lekarska ordinacija često predstavlja zastrašujuće mesto pa distanciran i hladan lekar nije najbolja opcija.

Lekar stalno kasni

Morate li uvek da čekate sat vremena da vas lekar primi? Požuruju li razgovor jednom kad vas prime? Ponekad kašnjenje može biti sasvim opravdano, ali svako čekanje koje traje duže od 30 minuta daje vam pravo da napustite prostoriju i ponovo se zakažete, savetuje Karen Hikmen, medicinski konsultant i medicinska sestra. Ako se lekar ne pojavi na vreme upitajte medicinsku sestru šta možete učiniti da se pri drugoj poseti to ne ponovi, a ako lekar često kasni, možda je vreme da potražite drugog.

Ruski vojni lekar (103): Nikad nije dobio ni prehladu, pamćenje mu je savršeno, vitalan je kao mladić - evo kako!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ilustracija / Shutterstock

Reputacija vašeg lekara nije najbolja

Disciplinski postupci nisu uvek znak za uzbunu, jer lekar može biti prozvan i zbog manjih propusta, čak i zabluda. Ali, ozbiljniji propusti mogu biti razlog za brigu. Raspitajte se i proverite informacije. Ako vam se ne sviđa šta čujete, vreme je da promenite lekarsku ordinaciju.

Vaš lekar ne poštuje granice

Ako vam lekar upućuje neumesne komentare, nema razloga da pristajete na to i mislite da morate to da trpite.

Loše dijagnostičke veštine

Većina lekara izbegava da pacijentu govori loše prognoze ako nisu potpuno sigurni. Ako ste to primetili na samo jednom pregledu, ne mora biti razlog za uzbunu, ali ako ste istu stvar čuli i od drugih pacijenta, onda je ipak to razlog za brigu. Takođe, ako mu navedete svoje simptome koji vas sprečavaju u obavljanju svakodnevice, a lekar ne odredi ispitivanje ili terapiju, takođe imate pravo da potražite drugog lekara.

Postavlja previše ličnih pitanja

Lekar ne bi trebalo da se petlja u neke stvari. I dok će mnogi od njih ponekad postaviti pitanje o vašem ličnom životu, poput toga kuda ćete na godišnji, kako je deci u školi ili vama na poslu, ne bi trebalo da ulaze u rasprave o onome što se ne tiče vašeg zdravlja. Ako vam se ne sviđa postavljeno pitanje, jednostavno recite da ne volite da mešate privatni život sa zdravstvenim pitanjima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs