Za svaku ženu

Samopregled vagine: Korak po korak, same kod kuće obavite pregled koji može da vam spasi život!

Naročito je važno za žene koje izbegavaju redovne posete ginekologu

Medicina
Autor:
Samopregled vagine: Korak po korak, same kod kuće obavite pregled koji može da vam spasi život!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da, osim samopregleda dojki, kod kuće možete da obavite i samopregled vagine?

On nije zamena za stručni ginekološki pregled (ne možete dame da uradite papa test i prepoznate sve znakove vaginalne infekcije ili drugih problema), ali ovo bi svaka žena trebalo povremeno da radi, jer može puno da otkrije o zdravlju vagine.

Kako zdrava vagina izgleda?

Genitalije svake žene mogu da se razlikuju u boji, obliku i veličini, pa pod zdravim izgledom podrazumevamo i jedinstven izgled. Pre nego što krenemo na samopregled, prvo ćemo se dotaći anatomije vagine i definisati neke glavne termine.

Velike (glavne) usmine ili stidne usne

Spoljašnji "omotači" vagine nazivaju se velike usmine. Njihova glavna uloga je da štite i čuvaju spoljašnje delove genitalija.

Male usmine

To su slojevi koji se nalaze tačno ispod velikih usmina. Obično su široke do 5 centimetara i ružičaste su boje, zahvaljujući velikom broju krvnih sudova koji se ovde nalaze.

Vaginalni otvor

Vaginalni otvor nalazi se između anusa i uretre (mokraćne cevi) i služi oticanju krvi tokom menstruacije, za vaginalni seks i vaginalni porođaj. Otvor je najčešće po rođenju okružen elastičnom membranom - himenom.

Himen kod žena često puca prilikom prvog seksualnog odnosa, ali može da se desi i da ostane neoštećen, pa žena ne krvari prilikom prvog polnog odnosa. Takođe, himen može da pukne usled povrede, najčešće usled sporta.

Klitoris

Vidljivi deo klitorisa je njegova "glava", "izraslina" smeštena između velikih usmina, iznad uretre. Veoma je osetliv na dodir i zato je često glavno mesto za seksualnu stimulaciju. Iako nam je nevidljiv, ceo klitoris je u obliku slova Y, a deo u obliku "V" nalazi se unutra.

Kako prepoznati koji simptomi su alarmatni?

Ako vas tokom samopregleda nešto uznemiri ili primetite neki od narednih simptoma, zakažite pregled kod svog ginekologa!

Simptomi seksualno prenosivih bolesti

  • Neobičan sekret (može biti jakog i/ili neprijatnog mirisa, žute ili zelene boje)
  • otok oko vulve
  • svrab
  • sitan crveni osip
  • čirevi i rane

Svrab može biti simptom polne bolesti ili neke druge infekcije. Takože može biti povezan sa ekcemom ili nekim drugim kožnim problemom, ali dijagnozu definitivno mora da ustanovi lekar.

Rane, bubuljice i osip

Tokom samopregleda možete da primetite rane, bubuljice ili osip na ili oko vagine, koji mogu biti bolni ili bezbolni. Rane i osipi najčešće ukazuju na polno prenosive bolesti. Uzrok može biti i HPV, ali i ciste. U svakom slučaju, ako primetite ove simptome, javite se ginekologu.

Kako da uradite samopregled vagine

Za kućni vaginalni pregled biće vam potrebno sledeće:

  • ogledalo
  • jastuk
  • ćebe
  • mala lampa
  • rukavice

Instrukcije korak po korak:

Prvo i osnovno, dobro operite ruke ili koristite sterilne rukavice. Skinite svu odeću ispod pojasa. Sedite na pod (na savijeno ćebe), stavite jastuk uza zid iza leđa i naslonite se. Naspram sebe stavite ogledalo.

Raširite noge tako da mišići karlice ostanu opušteni, a zatim je najbolje smestiti pete uz zadnjicu. Da biste bolje videli, koristite lampu. Prvo pregledajte vaginu spolja, potražite ranice, osip, ojed. Kada ste to završili, lagano razdvojite velike usmine i pregledajte sve vidljive delove u potrazi za simptomima.

Zatim stavite jedan prst u vaginu. Ako napipate neki čvorić ili ranu, obavezno zakažite lekarski pregled.

Lagano izvadite prst i obratite pažnju na sekret. Ako primetite neobičnu boju ili neprijatan ili jak miris, to je takođe razlog da posetite ginekologa.

Ozbiljni simptomi koji mogu da se primete tokom samopregleda vagine:

  • svrab
  • crvenilo
  • iritacija u ili oko vagine
  • krvarenje
  • sekret neprijatnog mirisa i neobične boje (žuta, zelena, braon)

U slučaju ovih simptoma, poseta ginekologu ne sme da se odlaže!

Kada i koliko često treba izvoditi samopregled vagine?

Isto kao i samopregled dojki, nije loše da uradite pregled vagine jednom mesečno. Test je nemoguće raditi tokom menstruacije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs