Neverovatno

60 % žena ne ume da prepozna ovih 6 sigurnih znakova raka!

Naučnici su ostali zatečeni

Medicina
Autor:
60 % žena ne ume da prepozna ovih 6 sigurnih znakova raka!
Foto: Shutterstock

Povodom Meseca podizanja svesti o raku reproduktivnih organa, naučnici su sproveli istraživanje kroz anketu, predstavljajući 19 simptoma, od kojih je žene trebalo da zaokruže one koji ukazuju na maligno oboljenje.

Malo je reći da su ostali šokirani rezultatima - oko 60 odsto žena nije umelo da prepozna 6 simptoma koji su često najraniji znak da se u telu formirao rak!

Ovo su simptomi koje žene najčešće previde ili pripišu nečemu drugom:

1. Zatvor

Verovali ili ne, zatvor može biti prvi znak raka jajnika. Uzrok tome može biti činjenica da se rak proširio na debelo crevo ili pritisak zbog nagomilane tečnosti pogađa creva, pa dolazi do opstipacije. Kod bilo kojeg simptoma vezanog za creva treba da se obratite lekaru, ukoliko on ne prolazi.

2. Nadutost

Sasvim je normalno da se stomak naduje zbog određene hrane ili tokom menstrualnog ciklusa, ali nadutost takođe može biti znak raka reproduktivnih organa. Kod nekih žena to može biti blaga, gotovo neprimetna nadutost, dok kod nekih žena stomak toliko otekne da žena posumnja da je u drugom stanju. Ukoliko i vi stalno osećate nadutost, pogotovo ako je ona abnormalna, obavezno se javite lekaru.

Simptomi tumora vrata i glave: 7 znakova koje niko ne sme da ignoriše!

foto: Profimedia

3. Učestalo mokrenje

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti ističe da potreba za mokrenjem češća od uobičajene može biti rani znak raka jajnika ili grlića materice. Do ovog simptoma dolazi jer se tečnost u slučaju raka ovih organa nakuplja oko bešike i izaziva dodatni pritisak, zbog čega počinjemo češće da idemo u toalet.

4. Gojenje

Iako se alarmantnim znakom uglavnom smatra nagli i neobjašnjivi gubitak težine, mnoge žene koje su imale rak jajnika naglo su se ugojile. To se obično dogodi zbog umora, koji utiče na smanjenje fizičkih aktivnosti. 5. Gubitak težine

Ovaj simptom vezuje se za brojne vrste raka, pogotovo zbog lečenja - hemioterapije. Ipak, čak i pre lečenja, rak reproduktivnih organa može da bude okidač neobjašnjivog mršavljenja. Ako niste na dijeti ili niste smanjili fizičku aktivnost, a izgubili ste pet ili više kilograma, trebalo bi da to što pre kažete svom lekaru.

6. Ekstremni umor

Gotovo polovina ispitanih žena koje su imale rak reproduktivnih organa prijavile su osećaj ekstremnog umora. Najčudnije u svemu je to što su mlađe žene češće bile umorne u odnosu na starije, a ovaj simptom može da traje i godinama nakon izlečenja. Ekstremni umor je svakako razlog da što pre posetite lekara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs