Obratite pažnju

11 simptoma oralnog karcinoma: Ovo svako mora da zna da prepozna!

Nikako ne zanemarujte znakove

Medicina
Autor:
11 simptoma oralnog karcinoma: Ovo svako mora da zna da prepozna!
Foto: Shutterstock

Uprkos činjenici da se rak usne šupljine smatra pretežno "muškim" tipom bolesti (najčešće se otkriva kod muških pacijenata starijih od 60 godina), žene su takođe podložne njemu. Rizik je još veći ako ste pušač ili ste pušili u prošlosti. U svakom slučaju, važno je znati rane simptome karcinoma usne šupljine kako biste na vreme primetili bolest i preduzeli mere.

1. Rane i čirevi u ustima

U većini slučajeva male rane ili čirevi koji nastaju u ustima nastali su neškodljivim uzrocima, poput virusa ili mehaničkih oštećenja. Ali ako se pojavljuju prečesto ili ne nestaju u roku od deset dana, trebalo bi da posetite lekara - ovo je možda prvi znak razvoja raka usne šupljine.

2. Loš zadahž

Loš zadah takođe može upozoriti na bolest. Uzroka neugodnog zadaha iz usta ima mnogo: bolesti digestivnog trakta, zanemarivanje pravila oralne higijene, bolesti zuba i desni, kamenac. Ali, maligni tumori provociraju stvaranje čireva, u kojima se mogu akumulirati bakterije, što može prouzrokovati loš zadah.

3. Crvene i bele mrlje na desnima i jeziku

Male mrlje crvene i bele boje koje se formiraju na desnima, jeziku i oralnoj sluzokoži mogu upozoriti na tumor u razvoju - ne nužno maligni, ali u svakom slučaju ovo je razlog za posetu lekaru.

4. Bolovi u ušima

Bol u uhu koji pogađa samo jednu stranu glave možda nema nikakve veze sa upalom uha ili sluhom. Možda se odražava bol koji se vraća iz pogođenih usta. Ako tokom poslednjih šest meseci često patite od bolova u ušima, svakako treba da posetite lekara.

5. Bol u jeziku

Jezik je jedan od najosetljivijih organa našeg tela i pri najmanjem oštećenju njegovih tkiva reaguje opipljivim bolom. Stoga, ako osećate da nešto sa jezikom nije u redu, nemojte čekati da samo prođe - obratite se lekaru.

6. Gubitak težine

Jedan od najvažnijih ranih simptoma raka je neobjašnjivi gubitak kilograma. U ovom slučaju, to je najčešće uzrokovano činjenicom da, zbog nelagodnosti prilikom žvakanja ili gutanja, osoba ređe jede - i kao rezultat toga, gubi na težini. Bilo kako bilo, ako ste bez razloga izgubili tri ili više kilograma, obavezno se obratite lekaru.

7. Osećaj utrnulosti u ustima

Ponekad tumor naraste do te veličine da ošteti nerve smeštene unutar usta, zbog čega osećamo utrnulost. Lekari kažu da se obično utrnulost javlja nakon što se pacijenti nekoliko meseci žale na bol u ustima.

8. Promukao glas

Ako pušite, ovaj simptom možda nećete primetiti - poznato je da pušači često imaju hrapav glas. Ali ako ne pušite, a ton glasa se promenio, obavezno posetite lekara: možda je uzrok tumor koji pritiska glasne žice.

9. Teškoće u govoru

Tumor u razvoju može ometati jezik, usne ili druge važne organe govora, što nam otežava izgovaranje određenih reči - doslovno. Ako primetite ovako nešto, obratite se svom lekaru što je pre moguće.

10. Bol u vilici

Ovo može biti osećaj sličan štipanju i posebno se oseća kada pokušavate da otvorite usta. Ako bol traje dve nedelje ili više, obavezno posetite lekara.

11. Knedla u grlu

Pre nego što primete osećaj knedle u grlu, pacijenti su već iskusili osećaj bola u vilici, čireve ili druge pomenute simptome raka usne šupljine. Kada se tumor formira, utiče i na limfne čvorove, koji kada se uvećaju daju osećaj knedle zaglavljene u grlu. Ako ovaj osećaj ne nestane u roku od nekoliko nedelja, obavezno posetite lekara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs