I sam je probao

ISPRAVKA: Pažnja! Nestorovićev savet o lečenju kupusom i koprivom nema naučno utemeljenje

Ispravka - Dr Branimir Nestorović nije lično koristio ove recepte

Medicina
15:02h Autor:
ISPRAVKA: Pažnja! Nestorovićev savet o lečenju kupusom i koprivom nema naučno utemeljenje
Foto: Kurir / Nemanja Nikolić

Naš portal je objavio deo izjave dr Branimira Nestorovića tokom njegovog gostovanja na Happy televiziji gde je gledaocima pričao o dobrobitima soka od kupusa.

Naime, pre izjave u kojoj objašnjava kako se dobija sok od kupusa, dr Nestorović je rekao:

"Bila je pobuna u nekom zatvoru u Americi 95. godine i onda taj lekar koji je bio u zatvoru je ostao zatvoren sa pobunjenicima, sa zatvorenicima i oni nisu dozvoljavali njima da dobijaju lekove dok se ne predaju i tako i hranu i to sve. A gomila je bila u stresu i prokrvario im je želudac. Pošto on nije imao lekova, on se setio da je njegova baba njemu pričala da je kupusem lečila to i on je počeo to da im mućka. I 95%je bio stepen izlečenja. I vrlo je jednostavan recept. Znači iseckaš kupus, preliješ ga vodom. Otprilike pola kupusa, pola vode. Drži se dva dana u frižideru i pije se čaša ujutru čaša uveče dve nedelje. I u međuvremenu je izašao rad da u kupusu ima te neke materije koje ubijaju heliko bakter i koje obnavljaju sluzokožu želuca. Najbolje u kombinaciji sa onim sladićem, onim našim. Ima čaj od sladića da se kupi ovde kod nas. To je kombinacija za rezistentni helikobakter. Znači kad ne može da se izleči onom triple terapijom."

* Google pretragom ključnih pojmova nije pronađen izveštaj o navodnoj zatvorskoj pobuni o kojoj je dr Nestorović pisao.

"Ispostavilo se da kupus ima određene materije koje obnavljaju sluzokožu u želucu. U kombinaciji sa sladićem deluje i na helikobakteriju, i to na one rezistentne oblike", pojasnio je doktor, ali ovom prilikom želimo da navedemo da kupus, ili sok koji se pravi od njega, ipak nije zamena za medicinski tretman protiv ove bolesti.

Nestorović je rekao i da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj.

"Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom, ili da se drži kopriva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah. Čaj nije dobar jer voda ubija korisne sastojke u koprivi".

Navodimo ovom prilikom da Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju također su samo delimično bazirane na činjenicama. Kako se navodi na web stranici Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs