Fantastičan korov

Maslačak: Čudotvoran korov protiv raka, dijabetesa, anemije i kožnih oboljenja

Zdravstvene koristi maslačka uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Pomaže zdravlje kostiju, neguje kožu, a dobar je i za mršavljenje
Medicina 07.03.2014. - 15:33h
Foto: Thinkstock

Možda vam nije poznato, ali maslačak može da pomogne kod raznih bolesti i kožnih oboljenja.

 

Kosti

 

Maslačak je bogat kalcijumom koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Sem toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.

 

Jetra

 

Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostala jedinjenja u maslačku mogu da pomognu u lečenju krvarenja.

 

Dijabetes

 

Sok od maslačka može da pomogne dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju insulina iz pankreasa i pri tom zadržava nizak nivo šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on podstiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže da se ukloni višak šećera iz tela. Dijabetičari su takođe skloni bubrežnim problemima, pa njegova diuretička svojstva mogu da pomognu u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.

 

Koža

 

Takozvano mleko iz maslačka je izuzetno korisno u lečenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobnim i gljivičnim infekcijama. Treba da izbegavate bilo kakav kontakt s očima. Mleko maslačka može da se koristi protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja.

 

Akne

 

Sok maslačka može da pomogne pri pravilnom izlučivanju hormona, podstiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže da se uklanjaju toksini putem znoja i urina. Ako se primjenjuje direktno na područjima s aknama, može da spreči mikrobiološku infekciju. Osim toga, može da ubrza proces zarastanja ranica zbog vitamina C kojeg sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod lečenja akni biti manje vidljivi.

 

Rak

 

Maslačak sadrži visok nivo antioksidansa koji smanjuju slobodne radikale, uzročnike raka. Takođe detoksikuje telo, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka. Luteolin ustvari truje ćelije raka kada se veže na njih, pa ih čini neefikasnim i ne mogu da se reprodukuju. Naročito je uspešan u borbi protiv raka prostate.

 

Žutica

 

Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomerno da luči žuč koja na kraju ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju. Lečenje žutice uključuje tri glavna koraka. Prvo, potrebno je da obuzdate proizvodnju žuči. Drugo, mora da se ukloni višak žuči iz tela. Treće, treba se izboriti sa osnovnom virusnom infekcijom. Maslačak je vrlo efikasan. Podstiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči. Budući da je prirodni diuretik, podstiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans, bori se i protiv virusnih infekcija.

 

Zatvor

 

Neki sastojci maslačka, a to je visoki nivo dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje creva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Sprečava zatvor, ali i proliv. Reguliše rad creva što može da spreči ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

 

Anemija

 

Maslačak ima relativno dobar nivo gvožđa, vitamina i proteina. Dok je gvožđe sastavni deo hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i nekih drugih sastojaka krvi. Na taj način maslačak može da pomogne osobama koje imaju problema s anemijom da njihovo stanje bude pod kontrolom.

 

Visoki krvni pritisak

 

Mokrenje je efikasan način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lekova za snižavanje krvnog pritiska zasnivaju se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka podstiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakna iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola, što je jedan od faktora koji povećava krvni pritisak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...