Alarm da posetite lekara

Kada je osip na koži znak karcinoma: Ovako ćete ga prepoznati!

Ako koža puca ili krvari, naročito nakon češanja, to može biti znak koji sluti na maligno oboljenje kože

Medicina
Autor:
Kada je osip na koži znak karcinoma: Ovako ćete ga prepoznati!
Foto: Shutterstock

Osip na koži može da se pojavi iz čitavog niza razloga, a to je poznati naziv za opis bilo kakvih promena na koži poput infekcija, alergijskih reakcija...

U retkim slučajevima osip može biti i simptom raka. Važno je znati prepoznati razliku kako bi osoba mogla da potraži potrebnu pomoć, ali i izbegne strah oko mogućeg uzroka osipa.

Promene na koži mogu se javiti zbog karcinoma ili predkanceroznih stanja, a u tom slučaju je potrebno potražiti pomoć lekara.

Kada je osip možda i simptom karcinoma?

Lako ga je zameniti s "normalnim" osipom, pa tako, na primer, osobe koje imaju psorijazu stalno na koži primećuju ljuskasti osip, crvene ili ružičaste boje koji može da svrbi. Sličan osip može da ukazuje i na kancer.

Koža može da puca, što uzrokuje dodatne neprijatnosti, a takva koža ponekad može i da krvari, posebno nakon što ste se počešali.

Dermatolog može da identifikuje da li je u pitanju osip koji ukazuje na karcinom kože i da ustanovi razliku između raka i simptoma psorijaze.

Važno je zapamtiti da se rak kože neće prezentovati kao izolovana lezija, nego više njih, i verovatno neće reagovati na lekove protiv psorijaze.

Dermatolozi prepoznaju rak kože kao bubuljicu ili krastu koja ne prolazi, a melanom se može sakriti u novonastalom mladežu ili onom koji menja svoj oblik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs