Oslobađaju od nelagode

Bolje od bilo kog leka: Najefikasnije prirodne metode za lečenje bolne upale uha!

Upala uha nije ni malo naivns stvar, a ovim prirodnim lekovima ćete je se osloboditi vrlo brzo

Medicina 15.01.2020. - 11:36h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste se nekada susreli sa upalom uha, znate koliku neprijatnost ona stvara. Ovo stanje je toliko bolno da može da izazove i vrtoglavicu. 

 

Upala uha se može izlečiti na nekoliko načina, a prirodnja rešenja su uvek najbolja. Sve što vam je potrebo da biste se odlobodili bola se već nalazi u vašoj kući.

 

Šta izaziva ovo stanje?

 

Najčešći uzrok ušiju je akutni otitis. Ovo stanje češće pogađa decu, a javlja se kada je Eustahijeva cev blokirana. Opstrukcija uzrokuje nagomilavanje tečnosti u ušnoj šupljini, što rezultira upalom i infekcijom srednjeg uha. Ostali uzroci ove vrste bola su višak ušnog voska, zubobolja, infekcija sinusa ili grla, kao i povrede usled promene pritiska.

 

Iako lekari u ovim slučajevima najčešće prepisuju antibiotike, ukoliko ih često uzimate oni mogu da naštete našem organizmu i stvore otpornost, zato je rešenje iz prirode uvek bolja opcija.

 

Toplo-hladne obloge 

 

Promena temperature može zantno da ublaži bolove. Menjajte naizmenično toplu i hladnu oblogu u roku od 10 minuta. Ova metoda se može primeniti i kod dece i kod odraslih. 

 

Maslinovo ulje

 

Ovo ulje je prirodni lek koji se koristi već decenijam. Njegova tekstura pomaže u smanjenju bola izazvanog nakupljanjem voska, budući da direktna primena omekšava i na kraju eliminisati višak voska u uhu.

 

Američka akademija za pedijatriju ističe da stavljanje nekoliko toplih kapi maslinovog ulja u uho ima protivupalni učinak koji umanjuje bol.

 

Produžite svoj život: Ovih 5 zdravih navika donose 10 godina bez bolesti!

foto: Shutterstock

Masaža

 

Lagana masaža sprečava dalji razvoj bola. Nežnim pritiskom započnite masiranje iza uha nastavljajući prema vratu. Ova metoda pomaže u slučajevima kada je nakupljena tečnost u uhu.

 

Đumbir

 

Đumbir ima moć da umanji bol, ali i ukloni infekcije zahvaljujući svojim antibiotičkim svojstvima. Nanesite topli sok od đumbira oko spoljnjeg ušnog kanala, bez stavljanja direktno u uho. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta u toku dana.

 

Beli luk

 

Znate da je beli luk odličan za niz zdravstvenih problema, pa tako i za bol u uhu.  Kako biste ublažili bol i nelagodu, sitno iseckani beli luk stavite u susamovo ulje i ostavite na nekoliko minuta. Zatim ga procedite i nanesite na ušni kanal.

 

Leđa graciozne balerine: Ovih 9 vežbi ispravljaju kičmu, jačaju mišiće i eliminišu bolove! (FOTO)

foto: Shutterstock

Spavanje na leđima

 

U toku lečenja upale trudite se da ne stvarate dodatni pritisak na bolno područje. Spavanje na leđima će vam pogodovati u tom trenutku. Takođe, pokušajte da spavate uzdignute glave, koristeći dodatne jastuke. Ovaj položaji će pomoži u drenaži tečnosti iz uha i ublažiti bol.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs