čudesan dar prirode

Kao lek se koristi više od 2.000 godina: Cvekla tera ovih 7 zdravstvenih tegoba kao od šale!

Ova lekovita biljka je prava riznica vitamina i može da preporodi organizam

Medicina 07.11.2019. - 17:47h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

 

Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

 

Snižava krvni pritisak

 

Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak.

 

Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.


Smanjuje rizik od srčanih bolesti

 

Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.

 

Moćna cvekla: 5 stvari koje morate da znate o korenastoj kraljici zime!

foto: Shutterstock

Poboljšava izdržljivost

 

Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost.

 

Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata posle konzumiranja cvekle.

 

Poboljšava funkciju mozga

 

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.

 

Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.


12 sjajnih razloga zašto je cvekla najbolji prijatelj vaše kože!

foto: Shutterstock

Podstiče funkcije jetre

 

Svakodnevno konzumiranje cvekle sprečava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

 

Pomaže kod hroničnih bolesti

 

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspešno bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući upale u telu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.

 

Dobra je za probavu

 

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima - poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.

 

Neverovatna moć kiselih krastavčića: Evo zašto treba da ih jedete!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...