Izvor zdravlja

Moćna cvekla: 5 stvari koje morate da znate o korenastoj kraljici zime!

Evo na šta sve morate da pazite kako biste izvukli maksimum iz njenog ploda

Fitnes & Nutricija
Autor:
Moćna cvekla: 5 stvari koje morate da znate o korenastoj kraljici zime!
Foto: Shutterstock

Kakva bi to zima bila bez slasne salate od cvekle? Prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, štite od sezonskih prehlada, ali i poboljšavaju opšte stanje organizma.

Korenasti plod cvekle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni pritisak, preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNK-a, pa se njegova konzumacija posebno preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B grupe dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji. U konzumaciji ne treba izostaviti ni njene zelene listove, koji su bogati gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i vitaminom C. Povrh svega, 100 grama cvekle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća, pa se preporučuje kod osoba koje žele da skinu kilograme ili održe težinu.

Evo na šta sve morate da pazite kako biste izvukli maksimum iz njenog ploda.

Neverovatna moć kiselih krastavčića: Evo zašto treba da ih jedete!

foto: Shutterstock

1. Kupujte sveže

Kad kupujete cveklu, birajte manje i tvrđe glavice, a izbegavajte one koje su vidljivo oštećene i suve. Ako se ovo korenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pažnju na njihovu svežinu, pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenilom. 2. Pametno skladištite povrće

Sveže plodove cvekle možete da odložite u plastičnu kesicu i da čuvate u frižideru do čak tri nedelje. Ne zaboravite samo da odstranite zelene listove od korenastog ploda jer će oni početi da trunu nakon dva do tri dana.

3. Kuvajte u kori

Cveklu valja da kuvate i pečete u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane, termička obrada oljuštene cvekle transformisaće njenu lepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetara stabljike pre nego što počnete da je kuvate kako crvena boja ne bi ''iscurela'' s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako cveklu poprskate limunovim sokom, sirćetom ili nekim sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Čisti bubrege, jetru i žuč, pomaže kod alergija i astme: Ovu namirnicu svi treba da jedemo!

foto: Shutterstock

4. Ljuštite cveklu u rukavicama

Crvena boja cvekle ostaviće trag na vašem tanjiru i hrani, ali i na rukama. Kad ljuštite cveklu, obavezno nosite kuhinjske rukavice. 5. Eksperimentišite sa ukusima

Cvekla se kod nas najčešće kuva, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. Ali ovo povrće možete da iskoristite i na brojne druge načine. Odlično se slaže s drugim korenastim povrćem zapečenim u rerni i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a izvrsno se kombinuje i uz ovčji sir.

Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs