Zaštitnik zdravlja

Čisti bubrege, jetru i žuč, pomaže kod alergija i astme: Ovu namirnicu svi treba da jedemo!

Ova lekovita mediteranska biljka prava je zaštitnica zdravlja vaše jetre, a samim time i celog vašeg organizma

Nutricija 25.11.2018. - 17:57h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Profimedia

Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cveta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika.

 

Ova lekovita mediteranska biljka prava je zaštitnica zdravlja vaše jetre, a samim time i celog vašeg organizma.

 

U lekovite svrhe najviše se koristi ekstrakt artičoke, koji se dobija iz stabljike, listova i korena.

 

Ekstrakt ima snažno lekovito dejstvo zahvaljujući velikoj koncentraciji zdravih biljnih materija.


Važni nutrijenti u artičoki


Osim biljnih materija cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina.

 

Te materije deluju protivupalno i štite vaš organizam od raznih degenerativnih i hroničnih oboljenja.

 

Ova biljka sadrži i vitamine B- grupe i vitamine C i K, a od minerala kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i fosfor.

 

Hrana koja podstiče sreću: Pobedite depresiju jedući ovo!

foto: Profimedia

Čisti jetru, žuč, slezinu i bubrege


Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Takođe, čisti krv i sprečava oštećenja jetre uzrokovano toksinima.

 

No, osim jetre, ova biljka odlično čisti i žuč, slezinu i bubrege. Podstiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavljanje masne hrane i apsorpciju masnoća, i snižava nivoe lipida u krvi.

 

Proizvodnja žuči neobično je važna za zdravlje jetre. Naime, ako se žuč ne distribuira pravilno do žučne kese, povećan je rizik od oštećenja jetre.

Žuč takođe igra ulogu u čišćenju jetre i celog organizma od toksina.

 

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Sevilji pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno podstiče proizvodnju žuči.

 

Artičoka ima i diuretska svojstva, što znači da podstiče mokrenje, i tako pridonosi čišćenju bešike i bubrega.


Sprečava oštećenja jetre


Artičoka štiti jetru od hepatotoksičnosti, odnosno od oštećenja uzrokovanog delovanjem toksina.

 

Ublažava negativne efekte konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospevaju u jetru i opterećuju ovaj izuzetno važan organ.

 

To, naravno, ne znači da ne treba da izbegavate alkohol i prerađenu hranu.

Ali ako dosad niste baš živeli najzdravije, artičoka može da bude dobar početak detoksikacije jetre i celog organizma.

 

Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?

foto: Profimedia

Cinarin i silimarin – biljni dvojac koji regeneriše jetru


Artičoka sadrži dve jako korisne biljne materije - to su cinarin i silimarin.

Cinarin podstiče jetru na proizvodnju žuči, što je jako važno ne samo za probavu masnoća nego i za ispiranje toksina iz celog organizma.

 

Silimarin je vrsta flavonoida koji štiti ćelije jetre i same ćelijske membrane.

Obe materije smanjuju nivoe toksina u jetri i pridonose njenoj potpunoj regeneraciji.


Čuva zdravlje probavnih organa


Artičoka se preporučuje kao pomoć osobama koje imaju poremećaje u radu probavnih organa.

 

U mnogim delovima sveta ova se biljka uzima kao tonik za probavu.

 

Snažno deluje na ceo probavni sistem – zahvaljujući obilju vlakana podstiče rad creva i sprečava zatvor.

 

Pridonosi i rastu dobrih bakterija u crevima. Osim toga, smanjuje nadutost i mučninu.

 

Lekovita svojstva kupusa: Ove čudesne obloge izvlače bolove kao od šale!

foto: Profimedia

Dobrobiti artičoke:

 

ima antikancerogeno dejstvo

sprečava pojavu dijabetesa

snižava nivoe holesterola

sprečava aterosklerozu

smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

pomaže kod dijareje i žgaravice

ublažava sindrom iritabilnog creva

pomaže kod hroničnih oboljenja jetre i žučne kese

sprečava pojavu čira na želucu

čuva zdravlje očiju, mozga i srca


Kako uzimati artičoku


Ako želite da pridonesete zdravlju jetre i celog organizma, jedite artičoku – možete je konzumirati kuvanu, dinstanu ili pečenu, ali ne i u sirovom obliku jer je teško probavlja.

 

Uvek birajte organsku artičoku intenzivne zelene boje s naglašenim purpurnim nijansama na listovima.

 

Ako želite jači lekoviti efekat, svakako nabavite ekstrakt artičoke jer sadrži mnogo veću koncentraciju korisnih lekovitih materija nego sama biljka.

 

Studije su pokazale da tečni ekstrakt korena ili listova artičoke može da pridonese potpunoj regeneraciji ćelija jetre.

 

Doziranje: 320-1800 mg ekstrakta na dan, podeljeno u nekoliko doza, najbolje uz obrok.

 

Napomena: nemojte uzimati ekstrakt artičoke ako imate žuticu ili opstrukciju žučnih kanala.

 

Moć crnog luka: Narodni lek za 35 bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...