Zdravlje na usta ulazi

Očistite jetru i preporodite telo: Narodni lek koji izbacuje kamen i masnoće! (RECEPT)

Sve što unosite u telo hranom, inhaliranjem ili putem kože prolazi kroz jetru

Fitnes & Nutricija
11:20h Autor:
Očistite jetru i preporodite telo: Narodni lek koji izbacuje kamen i masnoće! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Jetra je nakon kože drugi po veličini organ u ljudskom telu. Obavlja preko 500 važnih funkcija u vašem organizmu.

Među najvažnijim zadacima jetre su: čišćenje organizma od toksina; regulacija masnoća; održavanje balansa hormona; proizvodnja krvnih belancevina, proizvodnja žuči.

Sve što unosite u telo hranom, inhaliranjem ili putem kože prolazi kroz jetru.

Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napitci, lekovi i zagađen vazduh ubrajaju se u najveće neprijatelje ovog vitalnog organa.

Svojim toksičnim delovanjem oni oštećuju jetru i narušavaju njenu funkcionalnost, te na kraju negativno deluju na celokupno zdravlje.

Za potpunu funkcionalnost jetre od velike je važnosti zdrav način života, koji pre svega uključuje zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svežem vazduhu te upotrebu prirodnih kozmetičkih i lekovitih preparata.

Uz to, za očuvanje zdravlja, kako celog organizma tako i jetre, od velike je važnosti redovno čišćenje jetre ili detoksikacija.

Detoksikacija pazuha je obavezna: Sprečite neprijatne mirise, ali i ozbiljne bolesti! (RECEPT)

Pozitivno delovanje detoksikacije: sprečava nastanak masne jetre; pomaže u eliminaciji kamena iz jetre i žuči; ubrzava metabolizam; podiže imunitet;

jača energiju, koncentraciju i produktivnost; suzbija glavobolju, depresiju, umor i pospanost; otklanja neprijatan zadah kao i neugodan miris tela; ublažava pa čak i u potpunosti suzbija alergije; doprinosi zdravlju i lepoti kože; pospešuje gubitak suvišnih kilograma.

Top namirnice za čišćenje jetre

Mnoštvo je prirodnih namirnica koje pomažu u eliminaciji toksina iz jetre, a ujedno opskrbljuju telo zdravim i hranjivim materijama. Neke od njih su: jabuke; bademi; artičoke; avokado; bosiljak; repa; borovnice; brazilski orah; brokoli; zelje; pšenična trava; korijander; cimet; brusnice; maslačak; semenke lana; komorač; beli luk; grejp; godži bobice; zeleni čaj; konoplja; kelj; limunska trava; limun; maslinovo ulje; luk; peršun; đumbir; ananas; alge; susam; kurkuma.

Pomoću ovih namirnica možete napraviti i vlastite domaće napitke, koji će poboljšati eliminaciju toksina i masti iz jetre, te doprineti detoksikaciji celog organizma. Za vas smo pripremili četiri jednostavna recepta za detoks jetre.

Čisti bubrege, jetru i žuč, pomaže kod alergija i astme: Ovu namirnicu svi treba da jedemo!

Recepti za čišćenje jetre:

1. Zeleni čaj s bananom i limunom

Sastojci: ½ šoljice hladnog zelenog čaja; 1 banana; ½ limuna

Priprema: Štapnim mikserom usitnite bananu i limun, a zatim dobijenu smesu pomešajte sa zelenim čajem. Napitak popijte sveže pripremljen.

Dobrobiti: Kombinacija zelenog čaja, limuna i banane odlična je za jačanje celog organizma. Zbog svog antioksidativnog delovanja, zeleni čaj se često koristi u mnogim detoks programima.

Njegov katehin EGCG (epigalokatehin galat) je snažan antioksidans i naročito pomaže u brzom i temeljitom čišćenju jetre. Limun takođe uveliko doprinosi detoksikaciji. Ovaj citrus stimuliše oslobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u topljivi otpad, koji se tada lako može izlučiti iz organizma.

2. Zlatna mešavina za čišćenje jetre

Sastojci: ½ male kašičice kurkume; komadić korena đumbira; 1 limun; ½ šoljice vode.

Priprema: U šoljicu iscedite sok limuna, zatim dodajte kurkumu, đumbir isečen na tanke kolutove i toplu vodu. Dobro promešajte te ostavite nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Još jednom promešajte, jer će se kurkuma nataložiti na dnu, i popijte.

Dobrobiti: Ovo piće pomaže u detoksikaciji. Doprinosi i prevenciji od kamena u žuči. Zbog visokih antioksidativnih svojstava, kurkuma je na glasu kao odličan borac protiv mnogih bolesti. Kurkumin iz kurkume posebno blagotvorno deluje na zdravlje jetre. Odličan je i za ublažavanje probavnih tegoba.

3.Smuti od borovnica za detoksikaciju

Sastojci: ½ šoljica borovnica; ¼ šoljice soka odbrusnica; 1 banana

Priprema: Pomešajte sve sastojke u blenderu, dok se ne formira homogena smesa. Konzumirajte sveže pripremljeno.

Dobrobiti: Borovnice su bogate fitonutrijentima nazvanim proantocijanidini, koji su odličan antioksidant. Stoga je ovaj jednostavan smuti delotvoran za brzu i snažnu detoksikaciju tela. Borovnice takođe imaju antibakterijska i antivirusna svojstva što ih čini odličnim saveznicima u borbi protiv infekcija i upala.

4. Čudesna limunada od manga i đumbira

Sastojci: polovina manga, 1 limun; komadić đumbira; korica od jednog limuna;

1 supena kašika soka od agave.

Priprema: Usitnite mango, limun i đumbir, dodajte koricu organski uzgojenog limuna i sok od agave te sve navedene sastojke obradite u blenderu.

Konzumirajte sveže pripremljeno.

Dobrobiti: Ova čudesna limunada blagotvorno će delovati na celi organizam, a naročito će pomoći onima koji pate odmasne jetre. Đumbir je jedan od najpopularnijih začina sa snažnim delovanjem u borbi protiv mnogih bolesti.

Pospešuje eliminaciju štetnih toksina, čime doprinosi zdravlju i funkcionalnosti jetre.

Emocije izazivaju bolesti: Srce strada od briga, jetra od besa, želudac od nesažvakanih dela, a štitna žlezda od neizgovorenih reči!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs