Lek iz prirode

Najlekovitija biljka raste nam u dvorištu: Koren leči rak, list čisti organizam, a cvet daje snagu!

Sada je pravo vreme za berbu ovog lekovitog korova koje čini čuda za ceo organizam
Medicina 29.03.2017. - 10:59h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Thinkstock

Mnogi od nas kao deca igrali su se sa rascvetalim maslačkom, trudeći se da njegovo seme ode na sve četiri strane sveta.

 

Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potiče iz Europe i severne Azije. Tokom vekova davana su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mlečnjak, radič, regrat, italijanska salata i drugo.

 

Maslačak je jeftin i pristupačan lek i hrana, a sada je idealno vreme za berbu, jer mu je počela sezona.

 

Lekovitost maslačka

 

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak spanać i paradajz. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i železo.

 

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.

 

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi.

 

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska obolenja, a naročito za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Čaj od korena maslačka

 

Koren maslačka moćan je lek za jetru i želudac. Šest šoljica čaja od korena maslačka dnevno navodno mogu izlečiti hepatitis u roku od dve nedelje.

 

Fitoterapija s ovim čajem leči svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog pritiska i manjka apetita.

 

Stabljike i cvetovi

 

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.

 

Od cvetova ove biljke dobija se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

 

Kod nas raste kao korov: Ovo je najlekovitija biljka na svetu, nema šta ne leči! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Maslačak u kulinarstvu

 

Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvek možete brati i jesti tokom njene sezone. Možete ga koristiti poput spanaća - dodati u salatu, soseve, testo, pirinač, supu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.

 

Cvetove maslačka možete pohovati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapra.

 

Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka. Cvetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvetovi otvoreni.

 

Recepti od maslačka

 

Kafa od korenja maslačka

 

Iskopajte korenje u proleće, operite ga, isecite i ispecite u rerni. Sameljite ga u mlinu za kafu. Pripremajte ga samostalno poput kafe ili kao dodatak jutarnjoj kafi.

 

Čaj od korenja i lišća maslačka

 

Stavite šaku svežeg korena i/ili lišća maslačka na litru vruće vode. Procedite nakon deset minuta. Pijte 3 šoljice dnevno.

 

Masna jetra, prvi simptomi: Kako da očistite najvažniji organ u telu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zeleni kašasti sok od maslačka

 

Sastojci: 1 banana; 300 ml vode; 100 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog); 100 g listova maslačka; 1 kašike smeđeg šećera ili javorovog sirupa (po želji).

 

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.

 

Kremasti sos od maslačka

 

Sastojci: 1 kg listova i stabljika maslačka; malo maslinova ulja; 2 mlada luka; 1 manja slatka crvena paprika; 3 čena belog luka; 400 ml pavlake za kvuanje; so; biber; malo muskatnog oraščića.

 

Priprema: Sitno naseckajte povrće, a maslačkovo lišće na tanke trakice. Na srednjoj temperaturi u većem tiganju malo izdinstajte mladi luk, beli luk i papriku, pa dodajte stabljike maslačka i dinstajte još par minuta. Dodajte listove, začinite i dinstajte dok sva tečnost ne ispari, pa dodajte pavlaku.

 

Kuvajte i mešajte dok se ne formira gusti sos, za što je potrebno oko pet minuta.

 

Sve dobrobiti maslačka na jednom mestu: Ono što ovaj cvet leči, nijedan lek ne može!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...