Duša od čoveka

Japanski doktor, živeo 105 godina, našao recept za zdravlje i dugovečnost: Ako radite ovo bolest će nestati!

Kada je umro Šigeaki Hinohara, Japan je izgubio svoje nacionalno blago

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Šigeaki Hinohara je verovao da energiju telu daje radost, a ne poštovanje sna i ishrane.

 

Ovaj japanski lekar je živeo 105 godina i do same smrti je aktivno radio vodeći računa o svojim pacijentima. 

 

Japan je 18. jula 2017. godine izgubio svoje nacionalno blago. Tokom svog života, Hinohara je dao neprocenljiv doprinos razvoju zdravstvene zaštite u zemlji kao lekar i naučnik.

 

Bio je šef pet fondacija i predsednik Međunarodne bolnice svetog Luke u Tokiju. Takođe je u Japanu uveo godišnje, sveobuhvatne lekarske preglede, što je doprinelo povećanju životnog veka. 

 

Verovanto se pitate, kao je uspeo da poživi toliko godina i da pri tome ostane dobrog zdravlja?

 

Da li je razumno kombinovao posao i privatni život? NE!

Da li je imao dovoljno sna? NE!

 

Doktor Hinohara je radio 18 sati dnevno, sedam dana u nedelji! Ovo su njegova životna pravila:

 

"Energija dolazi kada se osećate dobro, a ne ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje telo pravilima kao što su pauza za ručak ili popodnevna dremka. Sećate li se samo kako je sve to izgledalo kada smo bili deca? Nismo hteli ni da jedemo ni da spavamo, samo nam je bilo stalo do igre."

 

Hinohara je verovao da odrasli moraju da se ponašaju kao deca.

 

Ako želite da živite dugo, vodite računa o težini:

 

"Za doručak popijem kafu, čašu mleka i malo soka od pomorandže sa kašikom maslinovog ulja. Užina- mleko i malo kolačića, ili uopšte ne jedem kada sam zauzet. Ručak - povrće, nešto ribe i pirinča, a dva puta nedeljno jedem po 100 grama nemasnog mesa," priznao je lekar.

 

"Nema potrebe da idete u penziju. Ali ako baš morate i osećate potrebu, neka to bude posle 65. godine."

 

Hinohara je savetovao da se ne ide na lekarske preglede za svaku sitnicu, već da se sprovede terapija životinjama i umetnošću:

 

"Kada lekar predloži operaciju, odmah ga pitajte da li bi on to isto preporučio svojoj ženi ili deci? Suprotno uvreženom mišljenju, lekari ne mogu svakoga da izleče. Pa zašto nepotrebna bol i operacija?" zaključio je Hinohara.

 

Po njegovom mišljenju muzika i terapija sa životinjama pomaže pacijentima više nego što lekari mogu da zamisle.

 

"Bol je prilično mističan fenomen, a jedini način da se zaboravi je zabava. Bolnice bi trebalo da vode računa da se pacijentima vrati osmeh na lice. U našoj bolnici imamo časove muzike, terapije sa životinjama i umetnost," rekao je lekar.

 

"Samo nauka ne može da pomogne čoveku. Nauka "češlja" sve pod jednim češljom, ali bolesti se različito manifestuju. Svaka osoba je jedinstvena, pa tako i njena bolest. Naše bolesti su povezane sa srcem. Da bismo razumeli što je osoba bolesna i da bismo joj pomogli, potrebna nam je muzika i umetnost, a ne samo lekovi," rezimirao je Hinohara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...