Krajnje je vreme

Operite jastuke: Uništite grinje!

Pravilo je da jastuke operete svakih pola godine, najbolje u mašini za pranje veša na niskoj temperaturi, a sušite ih lagano sa povremenim okretanjem
Medicina
15:54h Autor:
Foto: Thinkstock

Budite iskreni i recite kad ste poslednji put oprali jastuke na kojima spavate? Pre mesec dana? Prošle godine? Nikad?

 

Ako je prošlo više od šest meseci, krajnje je vreme da to uradite kako vas grinje i prljavština noću ne bi „napadali“.

 

Jastuci punjeni perjem ili vlaknima

 

Dobra vest je to što ove jastuke možete prati u mašini za pranje veša. Da biste postigli što bolje rezultate, operite dva jastuka istovremeno (da bi se u bubnju postigla ravnoteža).

 

Ako na jastuku postoji uputstvo za održavanje, pročitajte ga, zato i služi, i pridržavajte se napisanog. Ako ga nema ili ste ga odsekli, jastuke perite u mlakoj vodu i programu za osetljive tkanine sa obaveznim ispiranjem hladnom vodom. Potom ih možete staviti u mašinu za sušenje veša na nisku temperaturu, povremeno ih izvaditi, popraviti im oblik i okrenuti ih na drugu stranu, a ukoliko nemate mašinu, sušite ih na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje.

 

Jastuci punjeni penom

 

Nažalost, njih ne možete staviti u mašinu, ali možete prati njihovu jastučnicu. Kako biste se rešili prašine iz ovakvog jastuka, usisivačem ga dobro usisajte sa obe strane. Jastuk možete staviti i u mašinu za sušenje veša, ali na hladan vazduh na 20 minuta. Ako se na njemu pojave fleke, taj deo očistite razblaženim deterdžentom i isperite vlažnom krpom. Jastuk ostavite da se osuši na vazduhu pre nego što navučete čistu jastučnicu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...