Morate da obratite pažnju

5 promena ispod pazuha: Prvi znak alergije, dijabetesa i kancera vidi se ovde!

Najčešće ukazuju na hormonski disbalans, ali mogu i da vam otkriju da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Područje pazuha često može da vam šalje znakove upozorenja vezane za zdravlje, samo ako obratite pažnju na njih.

Najčešće, promene ispod pazuha ukazuju na hormonski disbalans i probleme sa limfom, koji uglavnom nastaju kada se telo bori protiv infekcije. Mnogi od tih signala prolaze neopaženo, a i te kako mogu da otkriju šta se to u telu dešava, piše Stil.kurir.rs.

 

Obratite pažnju na sledećih 5 znakova:

 

1. Neprijatan miris

 

Uglavnom ga smatramo uobičajenim problemom koji rešavamo korišćenjem dezodoransa. Ali, ukoliko je neprijatan miris ispod pazuha izuzetno jak i uporan, moguće je da se radi o problemima sa štitnom žlezdom ili hormonalnim promenama. Ako miris podseća na trulo voće ili čak lak za nokte, moguće je da je u pitanju takozvana ketoacidoza, koja se javlja kada telo izgubi sposobnost da prerađuje šećer. Dakle, ako i pored redovne higijene osećate izuzetno neprijatan i jak miris ispod pazuha, preporučljivo je da posetite lekara, jer postoji mogućnost da se radi o predijabetesu ili čak dijabetesu.

 

2. Svrab

 

Iako se najčešće javlja zbog ponovnog rasta dlačica nakon brijanja, uporan svrab, a naročito kada je praćen crvenim tačkicama, može da upućuje na gljivično oboljenje kože. U ovom slučaju se obavezno obratite lekaru.

 

Sok od limuna čisti limfni sistem: Ruski lek koji je spasao milione ljudi od teških bolesti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Bol

 

Bol u predelu pazuha može da bude usled istezanja ili naprezanja mišića nakon podizanja tereta ili intenzivnog treninga. Ovaj bol je periodičan i obično brzo nestaje. Ako bol ne prolazi, treba se obratiti lekaru, jer može da bude signal teže povrede ili čak tumora limfnog čvora.

 

4. Osip

 

Toplo i vlažno područje kao što je pazuh idealno je za gljivične infekcije, koje se manifestuju svrabom, crvenilom i sitnim osipom. Sa druge strane, osip ispod pazuha može da bude znak alergije.


5. Otok i upala

 

Blagi otok ispod pazuha sličan aknama događa se kada folikul dlake uraste i ona ne može da izađe na površinu, kao i na bilo kojem drugom delu tela gde se uklanjaju dlačice. Ako se ne tretira na vreme i na pravi način, može da dovede do infekcije.

 

Umesto da iglom i pincetom vadite dlačicu, bolja opcija je da uradite blagi piling koji će skinuti površinski deo kože i osloboditi zarobljenu dlaku. 
 

Ako primetite zadebljanje u predelu pazuha, moguće je da se radi o zapaljenju limfnih čvorova, koje odaje da se telo bori sa infekcijom. Ako zadebljanje ne nestaje nakon nekoliko dana ili nedelja, u pitanju može da bude ozbiljna infekcija ili čak i kancer. U oba slučaja obavezno posetite lekara.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs