Istraživanje

Kafa poboljšava pamćenje?

Ispitujući različite doze kofeina na poboljšavanje pamćenja pokazano je da 200 miligrama kofeina ima najjače delovanje, dok efekat nije uočen pri manjoj ili višoj dozi
Medicina 27.01.2014. - 13:51h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Kofein poboljšava pamćenje, navodi se u studiji koja je po prvi put detaljno proučavala povezanost kofeina i dugorocnog pamćenja.

 

Naime, oko 160 ispitanika, starih od 18 do 30 godina, posmatralo je slike s objektima koje je trebalo da prepoznaju kao pripadajuće stvari enterijera ili eksterijera, piše časopis "Nature Neuroscience".

 

Posle prepoznavanja, dobili su placebo ili 200 miligrama kofeina, a sledećeg dana su starim objektima dodati novi, a ispitanici su morali da prepoznaju stare, slične i nove objekte u odnosu na originalne slike.

 

Autori studije tvrde da je uzimanje kofeina po završetku zadatka rezultiralo boljim prepoznavanjem sličnih objekata u odnosu na osobe koje su dobile placebo.

 

Pri tom su stare i nove objekte podjednako dobro prepoznavale obe grupe.

 

Ispitujući različite doze kofeina na poboljšavanje pamćenja pokazano je da 200 miligrama kofeina ima najjače delovanje, dok efekat nije uočen pri manjoj ili višoj dozi.

 

Postoje brojna objašnjenja mehanizma delovanja kofeina na poboljšanje dugoročnog pamćenja, ali se očekuje da će se daljim istraživanjem utvrditi tačan efekat kofeina na organizam.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...