Da li ste znali?

Međunarodni dan kafe: Omiljeni napitak ljubavnika, savršena za dobro jutro!

Po nedavno objavljenom istraživanju najviše kafe piju ljudi koji se bave stresnim poslovima, a to su novinari, policajci i učitelji
Vesti 29.09.2016. - 15:13h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Širom zemlje danas se obeležava Svetski dan kafe, dok ga jedino u Japanu proslavljaju tek 1. oktobra.

 

Ovaj napitak je veoma popularan u mnogim zemljama sveta, posebno u jutarnjim satima pošto ubrzo nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, kao i ubrzani rad srca.

 

U većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu, pa povećava rizik od srčanog udara, dok u trudnoći utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može da uzrokuje spontani pobačaj. Kafa je bila inspiracija različitim umetnicima pa je Bah komponovao kantatu „Kafa“ u čast tom napitku, a i Betoven ga je veoma cenio. Francuski književnik Onore de Balzak kafu je smatrao vrstom inspiracije i konzumirao je 60 šoljica dnevno.

 

Kafa je inspiracija i ljubavnicima, jer se u pojedinim kulturama smatra za afrodizijak, pa zaljubljeni parovi ispijanju kafe pristupaju kao svojevrsnom ritualu.

 

U jutarnju kafu sipajte dve kašičice ove smese: Gledajte kako se salo otapa! (RECEPT)

 

Prapostojbina tog pića nalazi se u Africi, dok je u Evropu i ostatak sveta stigla preko Arabije. Neki podaci govore da je kafa poreklom iz današnje jugozapadne etiopske provincije Kaffe, koja se nalazi jugozapadno od Adis Abebe, južno od jezera Tana. Po nedavno objavljenom istraživanju najviše kafe piju ljudi koji se bave stresnim poslovima, a to su novinari, policajci i učitelji. Hafington post je preneo zaključke britanske studije prema kojoj su novinari i ostali medijski radnici zavisniji od kafe od bilo kojih drugog zanimanja.

 

Osim cilja promocije ovog napitka, Međunarodni dan kafe se obeležava i sa ciljem podizanja svesti o nužnosti osiguranja održivosti celokupnog procesa proizvodnje – od uzgoja na plantažama do šoljice sveže skuvane kafe - kao i o pravednoj trgovini.

 

Domaća, crna kafa: Reguliše probavu, skida celulit, briše bore!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...