klimatske promene

Kafa postaje ugrožena vrsta: Našem omiljenom napitku se bliži kraj!

Ugroženo više od polovine vrsta kafe u svetu

Vesti 17.01.2019. - 12:18h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Klimatske promene i uništavanje šuma prete da potpuno zbrišu sa lica zemlje više od polovine divljih vrsta kafe u svetu, među kojima i popularne komercijalne kafe "arabiku" i "robustu", upozorili su naučnici.

 

Kako prenosi Rojters, trenutne mere očuvanja divljih vrsta kafe nisu dovoljne da bi se zaštitila njihova dugoročna budućnost, pokazalo je istraživanje koje su danas objavili eksperti britanske Kraljevske botaničke bašte u Londonu (Kju garden).

 

Aron Dejvis, šef sektora za istraživanje kafe koji je predvodio istraživanje, kaže da u vrste kafe kojima preti nestanak spadaju i one koje bi se mogle upotrebiti za uzgoj i razvoj kafe u budućnosti, uključujući neke koje su otporne na bolesti i koje mogu odoleti pogoršavajućim klimatskim uslovima.

Prema njegovim rečima, hitno je potrebna ciljana akcija u određenim tropskim zemljama, pre svega u Africi i, naročito, u šumovitim oblastima koje su teško pogođene klimatskim promenama.

 

"Dok temperature rastu, a kišne padavine se smanjuju - pogodnih zona za uzgoj kafe je sve manje", rekao je Dejvis britanskoj agenciji.

 

On je napomenuo da ovi zaključci nisu važni samo za ljubitelje kafe.

"Postoji mnogo zemalja koje zavise od kafe zbog prihoda od poreza. Procenjuje se da oko 100 miliona ljudi proizvode kafu na farmama širom sveta", objasnio je britanski stručnjak.

 

Niste mogli ni da zamislite šta kafa može: Skida celulit, sprečava opadanje kose, čisti lice! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Istraživači, čiji su rezultati rada danas objavljeni u časopisima Science Advances i Global Change Biology, rekli su da su rezultati istraživanja posebno zabrinjavajući za Etiopiju, kao najvećeg afričkog izvoznika kafe.

 

Za tu zemlju su, uz pomoć kompjuterskog programa, naučnici utvrdili da joj prete sumorne prognoze kad je reč o kafi, jer bi, zbog klimatskih promena koje predviđaju, do 2080. godine broj lokacija na kojima se uzgaja "arabika" mogao opasti za čak 85 odsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...