Istraživanje

Starije majke, zdravija deca: Žene, rađajte kasnije!

Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 odsto veći rizik da se rode prerano i s malom porođajnom masom
Vesti 23.12.2015. - 15:01h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Starije majke možda rađaju zdraviju decu koja će biti i bolje obrazovana od dece koju su rodile žene u 20-tim, pokazala je međunarodna studija.

 

Majke tinejdžerke i starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će verovatnije od žena u 20-im imati decu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, piše časopis "Lanset".

 

Vođa studije Karolin Fol, istraživač britanskog univerziteta u Sauthemptonu i njene kolege su proučili šta je bilo sa 19.403 dece sa obzirom na starost majke pri porođaju u pet zemalja sa niskim i srednjim prihodima - Brazilu, Gvatemali, Indiji, na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.

 

Tužna priča doktorke rasplakala Srbiju: Kako sam porodila Milicu!

 

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke, te podaci od detetu barem do druge godine života. Majke u studiji su prosečno bile stare 26 godina, žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije 27,2 godine.

 

Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 odsto veći rizik da se rode prerano i s malom porođajnom masom, pokazala je studija, a ta deca su imala i 30 do 40 odsto veće šanse da zaostaju u razvoju s dve godine i da ne završe srednju školu. Istražživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja u gradu ili u selu.

 

I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva. Međutim, studija ima nedostatak podataka o genetici, pušenju i ishrani majki i ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije.

 

Mama iz Beograda o kojoj bruji ceo svet: Nećete verovati šta radi sa sinom! (FOTO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...