Istraživanje pokazalo

Meditacija čuva mozak: Praktikujte je što više!

Osobe koje su s bavile meditacijom prosečno 20 godina imale su veći volumen mozga od prosečne osobe
Medicina 19.02.2015. - 12:15h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Osobe koje dugotrajno meditiraju imaju usporen gubitak moždane mase u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo američko istraživanje.

 

Osobe koje su s bavile meditacijom prosečno 20 godina imale su veći volumen mozga od prosečne osobe, izvestili su naučnici u časopisu "Frontiers in Psyćology".

 

Inače, zna se da se volumen sive mase smanjuje s godinama, a vođe istraživanja su očekivali da će videti više moždane sive mase samo u određenim delovima mozga među osobama koje se godinama bave meditacijom.

 

Florijan Kurt s Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu kaže da njegov naučni tim na osnovu tog istraživanja ne može da tvrdi da je meditacija dovela do manjeg gubitka moždane mase, jer i druge navike takvih osoba mogu da utiču na volumen mozga.

 

Ranija istraživanja su pokazala da meditacija može da unapredi pažnju, pamćenje, govor, kreativnost i sposobnost rada.

 

U okviru istraživanja naučnici su snimali mozak 50 osoba koje se bave meditacijom i 50 osoba opšte populacije stare od 24 do 77 godina.

 

Snimci mozga su pokazivali da se mozak s godinama smanjuje, ali je kod osoba koje su se bavile meditacijom bio bolje očuvan.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...