Istraživanje pokazalo

Psihički zahtevni poslovi čuvaju memoriju: Jača intelektualna aktivnost menja posledice starenja

Osobe koje su na radnim pozicijama koje zahtevaju mentalno angažovanje i pojačane intelektualne aktivnosti imaju bolje pamćenje u starijim godinama - smatraju naučnici
Medicina
08:24h Autor:
Psihički zahtevni poslovi čuvaju memoriju: Jača intelektualna aktivnost menja posledice starenja
Foto: Shutterstock

Osobe koje obavljaju psihički zahtevnije poslove imaju bolje pamćenje u starijoj životnoj dobi, sugeriše istraživanje škotskih naučnika, prenosi BBC.

Kojih 5 stvari treba da radite da biste se zaštitili od Alchajmerove bolesti, saznajte OVDE - počnite već danas!

Podaci istraživača Heriot-Vot univerziteta u Edinburgu prikupljeni su testiranjem pamćenja na oko 1.000 ispitnika starijih od 70 godina.

Stručni časopis "Neurology" piše da bi mentalno zahtevnija okolina mogla da rezultira stvaranjem kognitivne rezerve, koja pruža određeni stepen zaštite od slabljenja pamćenja povezanog sa poodmaklom životnom dobi.

9 karakteristika mentalno jakih ljudi otkrijte OVDE - koja od njih je vaš adut?

Pored toga, pojačana intelektualna aktivnost bi mogla da dovede do promena u strukturi mozga, koje redukuju posledice starenja. Najbolje rezultate na testiranjima su imale osobe koje su radile na upravljačkim poslovima ili su predavale u školama.

OVDE saznajte kako samo 1 gram kurkume dnevno može da poboljša vaše pamćenje!

Naučnici napominju i da uočeni pozitivni efekat psihički zahtevnijih poslova nije bio nužno povezan sa koeficijentom inteligencije ispitanika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs