oprez

Poremećaj ciklusa koji ne smete ignorisati: Ovo su uzroci i simptomi oligomenoreje!

Stručnjak upozorava da je oligomenoreja nije ozbiljan poremećaj i da se može izlečiti hormonima

Medicina 01.04.2019. - 16:03h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Oligomenoreja je poremećaj ritma menstruacionog ciklusa, te žena može imati 4-9 ciklusa godišnje ili menstruaciju dužu od 35 dana.

 

"Manja odstupanja u razmaku među menstruacijama su normalna (menstrualna krvarenja uobičajeno nastupaju u razmacima od 21 do 35 dana), ali ako su razmaci duži od 35 dana, može se postaviti dijagnoza oligomenoreje, kaže ginekolog Jasenka Grujić.

 

Uzroci mogu biti razni

 

Poremećaj ishrane je jedan od češćih uzroka ovog poremećaja. To može biti anoreksija, odnosno stanje preterane mršavosti tokom kojeg pacijent odbija konzumiranje hrane. A može biti i bulimija, odnosno prejedenje uz namerno povraćanje. Oba stanja imaju psihološku pozadinu. Zbog hormona koji se stvaraju u masnom tkivu, žene s preteranom težinom ili premršavim mogu da dobiju oligomenoreju.

 

Ovaj poremećaj je povezan i s dijabetesom odnosno stanjem poremećenog metabolizma glukoze i periferne rezistencije na inzulin. 

 

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Podivljali hormoni teraju na lude postupke!

foto: Shutterstock

 Oligomenoreja ide uz bolesti štitnnjače

 

Redovno se javlja i kod žena s povišenim nivoom hormona hipofize prolaktina (hiperprolaktinemija).

 

Kod adolescentkinja i žena u predmenopauzi dolazi do ovog poremćaja usled neredovne menstruacije.

 

"Moguća je i i kod žena koje se intenzivno bave sportom", kaže ginekolog.


Kako se leči?

 

Dijagnoza se određuje nakon razgovora ginekologa s pacijentkinjom, a pregled se sastoji od ultrazvuka jajnika i hormonalnim i drugim laboratorijskim analizama.

 

Lečenje zavisi od primarnog uzroka. Uz neke bolesti može biti reč o trajnom stanju - žena s teškim oblicima dijabetesa, ali uz dobro regulisanu bolest, menstruacije postaju redovnije.

 

"Ako ginekološkim pregledom ustanovimo promene (naročito sluznice u unutrašnjosti materice), lečimo onim hormonom koji nedostaje, a to je progesteron", kaže ginekolog i dodaje:

 

"Žene koje imaju povišen nivo muških hormona (androgena), najčešće uz sindrom policističnih jajnika, lečimo kombinovanim hormonalnim preparatima koji mogu da snize povišene androgene. Pacijentkinje koje imaju manje od 4 menstruacije godišnje moraju da se leče zbog rizika nastanka patoloških zadebljanja sluznice u materici (endometrija) i zloćudne bolesti endometrija".

 

Zašto menstruacija traje duže nego što bi trebalo: 5 signala za uzbunu!

 

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...