Da li ste znali?

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Podivljali hormoni teraju na lude postupke!

U drugom delu ciklusa, nakon što ovulacija prođe, raste nivo progesterona, zbog čega postaju zbunjenije, teže pronalaze reči i oštrina uma im se smanjuje
Zanimljivosti
13:10h Autor:
Kako menstruacija utiče na mozak žene: Podivljali hormoni teraju na lude postupke!
Foto: Profimedia

Hormoni imaju veliki uticaj na ponašanje žene.

U zavisnosti od toga u kojem je delu ciklusa, žena će se osećati ili privlačnije ili tužnije, zbog čega će biti sklonija i varanju i trošenju.

Bez obzira koliko vam PMS išao na živce, jedno je sada sigurno - žene su u ovom periodu pametnije, otkrili su naučnici.

"Nakon ovulacije, žene su racionalnije i bolje se kontrolišu, ali potom ulaze u drugu fazu, neposredno pre menstruacije kada postaju impulsivne, teskobne i lako ih je iziritirati", objasnila je piholog Karen Pajn sa Univeriteta Hertfordšir za Daily Mail.

Tokom ovulacije, žene se osećaju najpoželjnije i žele da pokažu da su one lepše i bolje od ostalih. Zato nije neuobičajeno kada potroše silni novac na skupu torbicu, odeću ili nakit upravo u tom periodu. One tako evolucijski žele da se istaknu i rade to potpuno nesvesno, odnosno, pod uticajem hormona.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U tom periodu su dvostruko sklonije i aferama i preljubama. Tokom ovulacije, žene jedu i do 500 kalorija više na dan. Stručnjaci veruju da je uzrok tome činjenica da se telo priprema za moguću trudnoću i želi da sačuva što više masti.

U drugom delu ciklusa, nakon što ovulacija prođe, predanije su svojim romantičnim partnerima. Tada raste i nivo progesterona, zbog čega postaju zbunjenije, teže pronalaze reči i oštrina uma im se smanjuje. Za taj period karakteristične su i promene raspoloženja.

U ovom periodu takođe mogu da troše više novca, jer šoping pomaže da se nose sa intenzivnim emocijama. Žene po pravilu češće odlaze u šoping kada su pod stresom ili u depresiji, jer ih to uveseljava.

Nakon što menstruacija nastupi, mnogo žena susreće se sa bolom različite jačine. Kod žena koje su imale jake bolove i grčeve, uočene su i promene na mozgu. Kod nekih su se doslovno delovi mozga sužavali, a drugi povećavali, neki čak i trajno, objavili su nakon istraživanja naučnici sa Tajvana u stručnom časopisu Neurology.

Celog života ste u zabludi: Kosa ne sedi zbog starosti, ovo je jedini razlog!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs