Od sada i zvanično

Škotska izglasala zakon: Higijenski ulošci od sada besplatni za sve žene

Prva zemlja koja je učinila ženske higijenske proizvode svima dostupnim

Vesti
Autor:
Škotska izglasala zakon: Higijenski ulošci od sada besplatni za sve žene
Foto: Shutterstock

Škotska je postala prva država u svetu koja je higijenske proizvode za žene učinila slobodno dostupnim svima kojima su potrebni, nakon što su u utorak u parlamentu odobrili ovaj zakon, piše New York Times.

Ovim merama žele da zaustave takozvano menstrualno siromaštvo, odnosno prevelike troškove koje su mnoge žene ostavile bez pristupa sanitarnim proizvodima kad su im potrebni.

Škotska ministarka Nikola Sturgon objavila je poruku na Tviteru u utorak uveče, nedugo nakon izglasavanja zakona.

"Ponosna sam što glasam za ovaj prelomni zakon zbog kojeg je Škotska prva država u svetu koja je omogućila proizvode za menstruaciju svima kojima su potrebni. To je vrlo važna politika za žene i devojke", napisala je ona.

Pre dve godine Škotska je takođe ušla u istoriju jer je počela da deli besplatne higijenske proizvode učenicima škola i fakulteta kroz vladin program. Vels i Engleska pratili su ih prošle godine sa sličnim programima koji pružaju besplatne higijenske potrepštine u školama.

Novi zakon u Škotskoj nadovezuje se na raniju meru, pretvarajući besplatan pristup tamponima i higijenskim ulošcima u školama, fakultetima i svim drugim javnim zgradama u zakonsko pravo.

Vlada će uspostaviti inicijativu za celu Škotsku u saradnji s lokalnim vlastima kako bi omogućila besplatan pristup takvim proizvodima. Zakon takođe predviđa da se napravi razuman izbor različitih vrsta proizvoda i da se omogući da se ti proizvodi dostave ženama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs