naučnici tvrde

Oprez: Prekomerna kilaža u trudnoći povećava rizik od srčanog zastoja!

Trudnice koje dobiju 9 ili više kilograma imaju veći rizik od ozbiljnih porođajnih komplikacijaa

veći rizik tokom porođaja od zastoja srca i visokog pritiska, pokazala je studija

Medicina
17:22h Autor:
Oprez: Prekomerna kilaža u trudnoći povećava rizik od srčanog zastoja!
Foto: Shutterstock

U istraživanju objavljenom u u časopisu Obstetrics & Gynecology, naučnici su došli do zaključka da trudnice koje dobiju više kilograma od uobičajenog imaju veći rizik od zastoja srca i visokog pritiska.

"Uočavamo ogromni porast mortaliteta porodilja i kad proučimo faktore rizika na koje se može uticati, to je težina koja se može menjati tokom cele trudnoće ", kaže autor studije Marisa Platner s medicinskog fakulteta Emory u Atlanti u Džordžiji.

Žene s normalnim indeksom u rasponu od 18,5 do 24,9 trebalo bi da dobiju 11 do 16 kilograma, dok one ispod 18,5 dobijaju oko 12 do 18 kilograma.

One koje su imale prekomernu telesnu težinu pre trudnoće trebalo bi da dobiju manje na težini - od 7 do 11 kilograma, dok bi za one s indeksom telesne mase između 25 i 29,9 i samo 5 do 9 kilograma za one s indeksom većim od 30.

"Bitno je naći balans između ishrane i vežbanja pre trudnoće, a potom i tokom trudnoće. To je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste uticale na ishod trudnoće", ističe Platner.

Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?

foto: Shutterstock

Četvrtina žena dobila je manje kilograma od preporučenog, jedna trećina je dobila uobičajednu kilažu, jedna trećina 0,5 do 8,5 kilograma više od toga i osam posto više od devet kilograma iznad proseka.

Dve grupe s prekomernim porastom kilaže tokom trudnoće imale su veće stope porođajnih komplikacija. One su imale gotovo četiri puta veće izglede za srčane komplikacije tokom porođaja i 2,5 puta veće izglede da završe na respiratoru.

"Uočili smo porast komplikacija u svim grupama koje su dobile previše u trudnoći bez obzira na težinu pre. Mnogi lekari se fokusiraju na dobijanje na težini trudnica koje su pre trudnoće bile gojazne, ali bitno je sa svima razgovarati o težini, a ne prelaziti preko toga zbog toga što su pre trudnoće bile mršav", kaže Platner.

Žene koje su pre trudnoće bile ispod normalnog indeksa telesne mase imale su najveći rizik da se ugoje više nego što je uobičajeno. Najveći rizik za porođajne komplikacije bio je za žene koje su pre trudnoće bile gojazne.

"Zdrava ishrana znači i za trudnicu i za bebu. Trudnoća je snažna motivacija za početak i održavanje zdravog načina života, uključujući i uravnoteženu ishranu s mnogo voća i povrća", kaže dr. Sarka Lisonkova sa Univerziteta British Columbia u Vankuveru koja nije bila uključena u istraživanje.

Nakon što prođe termin za porođaj: Kada prenesena trudnoća postaje problem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs