Laneno seme se koristi u ishrani već preko 6 000 godina, a zbog svojih zdravstvenih prednosti proglašeno je super hranom.
Semenke lana dokazano pospešuju rad probave, smanjuju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans, tope kilograme...
Pročitajte načine na koje možete iskoristiti semenke lana i sve prednosti koje one pružaju.
Lanene semenke mogu biti smeđe ili zlatno žute boje i uvek su u obliku suze. Bez obzira na boju, semenke imaju istu nutritivnu vrednost i blag orašast ukus koji neće narušiti ukus hrane, ali će i u maloj količini pozitivno uticati na celokupno zdravstveno stanje.
Ne zaboravite, izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost očuvaće vaše zdravlje i pozitivno uticati na sve aspekte svakodnevnog života.
Lan je biljka koja je gajena još u drevnom Egiptu i Kini, čije je blagotvorno dejstvo prepoznato i korišćeno vekovima unazad. Laneno seme predstavlja bogat izvor dijeteskih vlakana (razloživih i nerazloživih), linoleinske kiseline, lignana, minerala, vitamina, proteina i omega 3 masnih kiselina.
Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje probavnog sistema i daju osećaj sitosti, zbog čega pomažu i prilikom mršavljenja i detoksikacije organizma.
Velika energetska vrednost – samo 100 g lanenog semena sadrži oko 534 kalorija.
Bogat izvor zasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina) i jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina (linoileinska, alfa-linoleinska i arahidonska).
Sadrže lignane, fitoestrogene koji imaju antioksidativno dejstvo i veliku ulogu u prevenciju karcinoma.
Laneno seme je odličan izvor vitamina E i vitamina B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folate). Vitamin E je rastvorljiv u mastima, i veoma je važan u zaštiti kože i sluzokože od štetnih uticaja slobodnih radikala.
Sadrži i minerale (mangan, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, cink i selen).
Kako se koristi laneno seme?
Laneno seme i sve njegove hranljive vrednosti mogu delovati samo ukoliko je seme samleveno! Najbolje je da ga sameljete u mlinu za semenke ili kafu. Obratite pažnju da je mlin u potpunosti čist!
Opna lanenog semena je teška za varenje i ukoliko je ne sameljete, hranljive vrednosti neće moći da deluju u organizmu. Zbog toga je semenje lana, kao i druge orašaste namirnice, potrebno samleti pre korišćenja.
Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je samleti semenke neposredno pre konzumiranja kako ne bi oksidirale i izgubile svoje hranljive materije. Ukoliko sameljete veću količinu, ostatak semenki čuvajte u termiči zatvorenoj posudi. Samleveno seme lana možete dodati u hleb, kolače, palačinke ili njime posuti razna jela, čorbe, salate.
Dnevna doza lanenog semena:
Ne postoje optimalne doze za dnevni unos lanenog semena, ali se preporučuju jedna do dve kašičice mlevenog lanenog semena dnevno.
Kada uzimate semenke lana obavezno konzumirajte dosta tečnosti i nemojte uzimati više od preporučene dnevne doze kako ne biste poremetili rad probavnog takta. Postepeno povećavajte unos mlevenog lanenog semena kroz nekoliko nedelja dok ne dođete do preporučenog dnevnog unosa.
Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što uvedu semenke lana u svoju redovnu ishranu.
Načini upotrebe lanenog semena
Pomešajte samleveno seme sa medom, pospite ga preko supe, čorbe, salate ili glavnog jela ili ga razmutite u vodi i soku i popijte.
Celo zrno lana
Celo zrno lana takođe možete pomešati sa medom ili dodati u musli. Obratite pažnju da ga dobro sažvaćete i unesete veliku količinu vode kako bi pospešili razgradnju semena.
Čaj od lanenog semena
Čaj se dobija prelivanjem intaktnog semena lana vrućom vodom. Na taj način će se ispustiti sluzave materije u vodu, nakon čega možete popiti čaj.