frizeri znaju

POZNATI FRIZERI REŠILI SU VEČITU DILEMU: Evo koliko često treba prati kosu i koja namirnica će SPREČITI MAŠĆENJE

Poznati frizeri rešili su veliku dilemu i otkrili koliko često treba prati kosu i kako se rešiti masne kose.

Nega
21:00h Autor:
POZNATI FRIZERI REŠILI SU VEČITU DILEMU: Evo koliko često treba prati kosu i koja namirnica će SPREČITI MAŠĆENJE
Pranje kose, Foto: Shutterstock

Kda je ženska nega u pitanju, jedan od glavnih faktora koji doprinosi isticanju ženske lepote jesto kosa. Osim stilizovanja, odnosno frizura koje su uvek u korak sa vremenom, trebalo bi znati i neke cake koje se tiču održavanja higijene kose.

Skarlet Johanson
Skarlet Johansonfoto: Profimedia

Večita dilema jeste koliko često treba prati kosu

Prema frizeru slavnih sa A-liste Džonu Hali, kosu bi trebalo prati samo kada je to apsolutno neophodno, a vaša kosa ima način da vam kaže kada je vreme.

To može da se proveri u samo dva koraka. Prvo bi trebalo proći prstima kroz nju, pa ako je još mekana i baršunasta, nije za pranje.

Pranje kose
Pranje kosefoto: Shutterstock

"Iako je generalna preporuka da se pere maksimalno jednom do dva puta nedeljno, rekao bih da je treba prati samo kada je kosa vidljivo masna. Ako vlasište svrbi ili postoje znakovi perutanja zbog prljavštine, onda je jasno da je vreme za pranje", rekao je Džon Hala.

"Zapamtite, za zdravo vlasište potreban vam je prirodni sebum za zdrave folikule, a prečesto pranje kose to će smanjiti", objasnio je on.

Jednostavna caka

Ukoliko se kosa brzo masti, te imate potrebu da je češće perete, postoje mere koje mogu da se preduzmu.

Amanda Holden
Amanda Holdenfoto: Profimedia

Kali Borg, frizerka i lična stilistkinja Amande Holden otkrila je za Express da jabukovo sirće čini čuda. Tretman možete napraviti kod kuće tako da jednu meru jabukovog sirćeta razedite s tri mere vode i time isperete kosu jednom nedeljno.

Jabukovo sirće može da uravnoteži i detoksikuje kosu, te ukloni višak masnoće. Džon Hala preporučuje da kosu šamponirate nekoliko minuta i isperete hladnom vodom kako biste se rešili masnoće i sprečili često pranje kose, piše The Sun.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs