PROBAJTE

NEVEROVATNO MOĆNA VEŽBA: Oporavlja celo telo, ublažava bolove u leđima, ubrzava metabolizam! (VIDEO)

Izdvojite 60 sekundi dnevno i primetićete neverovatne promene

Fitnes & Nutricija
Autor:
NEVEROVATNO MOĆNA VEŽBA: Oporavlja celo telo, ublažava bolove u leđima, ubrzava metabolizam! (VIDEO)
Foto: Shuterstock

Ukoliko redovno vežbate, sigurno se istežete pre i posle svakog treninga, u zavisnosti od programa koji imate u planu toga dana. Međutim, to ne treba da praktikujete samo posle treninga, već svakodnevno.

Istezanje je dobro iz više razloga. Ono sprečava tromost mišića, do koje može doći usled višečasovnog sedenja, i doprinosi fleksibilnosti i većoj pokretljivosti. Pored toga što predstavlja odličnu prevenciju od povreda, ono može doprineti i jačanju tela.

Jedna od najboljih vežbi za istezanje je "Mačka istezanje".

Ovu vežbu kreirao je dr Mošea Feldenkrajza, izraelski naučnika, još 1975. godine. Osmišljena je kako bi se smanjili efekti senzorno-motorne amnezije, odnosno gubitka pamćenja za senzacije i pokrete. Međutim, ova vežba se pokazala kao izuzetno korisni za celo telo.

Za šta je sve dobra ova vežba?

Prevashodno cilj je da se obezbedi kontrola nad pokretima mišića. Pruža posebne mogućnosti kako bi se izvršile promene u senzornim i motoričkim oblastima mozga.

Ova vežba jača i mozak i telo. Takođe, ubrzava metabolizam, ukoliko se radi redovno i podstiče pravilan rad creva. Nakon mesec dana, smanjuje se i bol u leđima i vratu.

OVE VEŽBE SU SPAS ZA KIČMU: Rade se samo 10 minuta dnevno, ublažavju blove i popravljaju držanje! (VIDEO)

vežbe istezanja
foto: Shuterstock

Evo kako se izvodi ova vežba:

Početni položaj položaja mačke je na kolenima, tako da vam šake budu oslonjene na pod i u ravni sa ramenima, a kolena u ravni sa kukovima.

Udahnite, tako što ćete podignuti glavu a stomak polako spuštati ka podu, dok ste u tom položaju. Dok izdišete vazduh, leđa polako izvijajte ka gore, tako što ćete uvlačiti stomak ka kičmi, a glavu i ramena polako spuštati ka grudima, sve dok ne zauzmete položaj mačke.

Ponovite oba položaja ukupno tri puta, uz pravilan udah i izdah.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs