Mnogi ljudi vole ribu, ali je nerado jedu, i to najčešće zbog iritantnih koščica za koje se ponekad čini da ih je nemoguće izvaditi.
Ali bez brige, jer i tu ima leka. Ribu za početak ne treba jesti hlapljivo, već polako, poželjno je gustirati, najbolje uz čašu dobrog vina.
Treba očistiti svaki zalogaj i od najmanje koščice.
Zbog čega se zaista posti sredom i petkom: Kada na vodi, a kad su dozvoljeni riba i ulje!

Ipak, ukoliko se i dogodi da vam kost od ribe zastane u grlu, progutajte koricu hleba. Ona će, skoro sigurno kost “poneti” u želudac, gde će je želudačni sokovi brzo rastvoriti.
Ali ipak desi se i da se kost zaglavi da čak ni hleb ne pomaže, u pomoć vam može priskočiti limun.
- Izrežite kriške i polako sisajte sok koji će prolazeći kroz grlo rastvoriti kost.
Kojim danima se posti na vodi, a kada se jede riba: Pravila Božićnog posta!