istraživanje otkrilo

Naučnici tvrde: Evo šta je uzrok sindroma hroničnog umora!

Sindrom hroničnog umora (SKU) možda leži u načinu na koji imunološki sistem kod nekih reaguje preterano aktivno na neku zdravstvenu tegobu, tvrde naučnici

Lepi & Zdravi
17:48h Autor:
Naučnici tvrde: Evo šta je uzrok sindroma hroničnog umora!
Foto: Profimedia

Mnogi bolesnici navode stanje slično virusnoj infekciji s otokom limfnih čvorova, malaksalošću, vrućicom i simptomima gornjih disajnih puteva.

Vodeći je simptom izrazita klonulost koja traje najmanje šest jeseci i značajno ometa svakodnevne aktivnosti.

Honična nemoć u ovom slučaju nije posledica aktuelnog napora, a odmor je značajno ne popravlja, te znatno ograničava radne, socijalne ili lične aktivnosti pojedinca. Od nje danas u svetu boluje oko 17 miliona ljudi.

Britanski naučnici su upotrebili lek pod nazivom interferon alfa. Reč je o proteinu koji nastaje u telu, a proizvode ga, među ostalima i bela krvna zrnca.

Koristi se u terapiji protiv virusa hepatitisa i biološki je proizveden.

Ruski lekar otkriva: Ova tehnika disanja smanjuje umor, leči anksioznost i alergije!

foto: Shutterstock

Uz pomoć interferona alfe veštački su kreirali model sindroma i ustanovili da su pacijenti čiji je imunološki odgovor na tretman bio preterano aktivan bili skloniji i razvoju SKU-a.

"Prvi put smo uspeli da dokažemo da je imunološki sistem osoba sklonijih razvoju SKU-a bio preterano aktivan, pre i posle ubrizgavanja interferona alfe - rekla je prof. Alice Rusel s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuropsihijatriju londonskog Kraljevskog koledža, koja je vodila istraživanje.

Interferon alfa koristi se za lečenje zaraze hepatitisom C. Svrha mu je da aktivira imunološki sistem na jednak način na koji to čini snažna infekcija.

Hroničan umor mora da se leči: Skup simptoma zbog kojih se osećate jako loše!

foto: Profimedia

Brojni pacijenti koji primaju interferon alfu osećaju snažan umor za vreme lečenja, a neki među njima hroničan umor osećaju mesecima nakon prestanka primanja terapije.

Prof. Rusel i kolege ova saznanja su iskoristili u istraživanju tokom kojeg su

merili stepen umora i evidentirali markere imunološkog sistema kod 55 pacijenata pre, za vreme i nakon ubrizgavanja interferona.

Ustanovili su da je 18 od 55 ispitanika imalo preterano aktivan imuološki sistem i pre tretmana, a za vreme ubrizgavanja interferona reakcija je bila

la hiperaktivna.

"Ovaj rezultat upućuje na to da su osobe čiji imunološki sistem reaguje

preterano aktivno sklonije razvoju sindroma hroničnog umora", rekla je Russell.

Njena koleginica s Instituta Carmine Pariante istakla je da su rezultati studije vrlo korisni, ali da ne nudi puno odgovora na pitanja na koji način ovu bolest sprečiti, lečiti i izlečiti.

"Da, ovo jeste svetlo u magli, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se pomoglo pacijentima, rekla je.

Simptomi lupusa: Najčešće pogađa žene, može da strada i štitna žlezda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs