Afte koje se pojavljuju u unutrašnjosti usne duplje su jako neprijatne, a veoma su i bolne, naročito kada ih dodirnete jezikom ili hranom.
Iako nisu zarazne niti opasne po zdravlje, njihovo peckanje je veoma iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od sline, proces zarastanja je spor.
Ako vam bele ranice stvaraju poteškoće i želite da ih se rešite što pre, evo 4 načina kako možete da napravite lek kod kuće.
Soda bikarbona
U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode. Odmaknite usnicu od desni pa mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, zatvoriti ranu i dezinfikovati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.
Često imate herpes, opada vam kosa, zubi vam nisu beli: Nedostaje vam jedan važan mineral!
Propolis kapi ili sprej
Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji delotvorno leči grlobolju, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši te pritisnite aftu. Držite par sekundi pa sklonite štapić. Propolis je lepljiv pa će stvoriti film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zarastanja. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.
Vodica za grgutanje
Pomešajte kašičicu 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli pa mešajte dok se svi sastojci ne otope. Grgljajte vodicu u ustima 30 sekundi pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.
Čajevi
Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i kadulja smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. U šoljici napravite čaj i ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka grgljajte usta i potom ga ispljunite. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju.
Pomešajte samo ova 3 sastojka iz kuhinje: Dobićete lek moćniji od svake hemije! (RECEPT)
Šta uzrokuje afte?
- genetska predispozicija
- Povrede četkicom za zube, bombonom, grickalicama ili nekim drugim stranim telom
- Nagrizanje začinjenom, kiselom ili vrlo slanom hranom