Nećete ni osetiti

Najbolji letnji sport: Topi masne naslage, ubrzava metabolizam, zateže mišiće!

Otpor svim našim mišićima pruža se iz različitih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vežbom van vode

Fitnes & Nutricija
20:56h Autor:
Najbolji letnji sport: Topi masne naslage, ubrzava metabolizam, zateže mišiće!
Foto: Shutterstock

Iako plivanje možda nije prvi sport na koji pomislimo kada se želimo rešiti masnih naslaga s područja stomaka, možda bi ipak trebalo da o njemu razmislimo.

Nijedna vežba neće istovremeno sagoreti kalorije, ubrzati metabolizam i zategnuti baš svaki mišić u našem telu. Sat vremena laganog plivanja sagoreva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput leđnog plivanja mogu sagoreti do 700 kalorija.

Trening u vodi se uvek višestruko isplati: Gubite kilograme, a ne opterećujete telo!

foto: Shutterstock

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha. Otpor svim našim mišićima pruža se iz različitih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vežbom van vode. Upravo je zato to jedna od najboljih mogućih vežbi za svakoga od nas.

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, treba imati na umu kako da mu pristupimo. Pogrešno je odmah očekivati da ćemo već prvog dana moći da plivamo sat vremena.

Već nakon 4 minuta plivanja većina ljudi se oseća iscrpljeno. To se događa zbog toga što se naša pluća moraju prilagoditi novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki mišić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs