Pročitajte zašto

Mršavo telo, loše zdravlje: Vitka linija koja krije salo i bolesti!

Iako je teško poverovati, mršavost nije (uvek) sinonim za “zdravo”
Lepi & Zdravi 02.09.2015. - 09:41h Autor: Lepota&Zdravlje
Foto: Thinkstock

Iako je teško poverovati, mršavost nije (uvek) sinonim za “zdravo”. Uostalom, pitajte mršavo-debele žene, čija, naočigled, vitka tela maskiraju njihovu pravu, biološku konstituciju, kondiciju i masno tkivo

 

Većina žena, zaslepljena divljenjem (i zavišću) prema manekenkama, nikada ne bi pomislila da se zapravo radi o svojevrsnoj optičkoj varci. Oni, pak, koji se stalno vrzmaju oko manekenki - šminkeri, frizeri, agenti, koreografi – dele mišljenje da su ove devojke (bolje rečeno, devojčice) samo “kost, koža i gnjecava masa”. Objektivno, one su (pre)mršave, imaju malo, ili nimalo, mišića i veliki procenat masnog tkiva.

 

Obline, celulit i salo na telu Merilin Monro: Neki to vole vruće i normalno! (FOTO, VIDEO)

 

Najpribližnija kvalifikacija ovakvog izgleda bila bi mršavo-debelo, a žene koje se ubrajaju u ovu kategoriju smatraju da je nulta veličina idealan konfekcijski broj. Kako uspevaju da održe takvo “bezmišićno” stanje tela? Pa, verovatno se izgladnjuju, možda su rođene takve, a možda, jednostavno, imaju ludu (ničim objašnjivu) sreću da jedu bilo šta, koliko i kada god požele, a da se ne ugoje ni grama. No, šta god da je uzrok, sa medicinske tačke gledišta, “mršavo-debelo” znači malo kilograma, visok procenat telesne masnoće i ne baš mnogo mišićne mase.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju poznate mršavice, reakcija većine običnih smrtnica jeste iskreno oduševljenje, a njihova zanosna tela analiziraju se segment po segment, baš kao i dete koje drže i vežbe koje primenjuju. Sa druge strane, mršava prijateljica/koleginica biće predmet čiste zavisti. No, ono što nekima deluje kao božji dar, zapravo može da bude prokletstvo - budući da su zdravstveni rizici, kao osteoporoza, dijabetes, hipertenzija i srčana oboljenja, direktno povezani sa visokim procentom telesne masnoće, čak i ako žena nije debela.

 

Žena bez mane: Ovako Monika Beluči izgleda u kupaćem kostimu! (FOTO)

 

A, gde su mišići? Dobro upućeni izvori iz modnog sveta tvrde da mnoge, kamerom “ušminkane i ispeglane”, mršavice sa pista izbliza uopšte ne deluju tako zanosno, niti zategnuto, a celulit na nogama i zadnjici uopšte nije retka pojava. One nesumnjivo mogu da izdrže šetnju pistom, ali ne bi mogle da prepešače ni ceo kvart u gradu, ili da se popnu stepenicama na četvrti sprat. U pitanju je začarani krug: mršavice se ponose činjenicom da se ne goje, a budući da su mišići teži od sala, one ne žele da vežbaju da ne bi uvećale telesnu masu. Posledično, opsednute su merenjem težine.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nažalost, iako najizraženiji, ovaj trend nije uočljiv samo u modnom svetu (uopšte, u svetu poznatih), već i među “običnim” pripadnicama nežnijeg pola. Dešava se da je žena toliko neuhranjena i fizički slaba da ne može da obavlja svakodnevne obaveze - da nosi torbu iz kupovine, ili da podigne svoje dete.

 

Takođe, ovaj stepen mršavosti uzrokuje, osim velikog pada energije, i slabljenje imunuteta, a posledično i podložnost brojnim bolestima. Stručnjaci kažu da, u tehničkom smislu, svako može da oslabi ako malo jede, ali kada je ekstremna mršavost jedini cilj, onda to ukazuje na ozbiljan psihički problem.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...