Bitni su flavonoidi
Borovnice su bogate flavonoidima koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva. U ovoj su studiji naučnici dokazali da nakon samo 12 nedelja konzumiranja 30 ml koncentrata soka od borovnice svaki dan, protok krvi u mozak, aktivacija mozga i neki aspekti radne memorije poboljšani su kod zdravih starijih osoba.
Od 26 zdravih odraslih osoba koje su učestvovale u ispitivanju, 12 ih je dobilo koncentrat soka od borovnice, koji pruža ekvivalent od 230 g borovnica, jednom na dan, dok je njih 14 dobilo placebo.
Pre i nakon 12 nedelja, rešavali su nekoliko kognitivnih testova dok su MRI skenerom (magnetic resonance imaging) praćene njihove moždane funkcije i meren protok krvi u mozgu tokom odmora.
U poređenju sa ljudima koji su dobili placebo, oni koji su uzeli dodatak od borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti u područjima mozga vezanim za testove.
Smanjen rizik od demencije
Studija je isključila svakoga ko je izjavio da konzumira više od 5 porcija voća i povrća dnevno, i svi su se morali pridržavati svoje normalne ishrane tokom studije.
Prethodna istraživanja pokazala su da je rizik od demencije smanjen većim unosom voća i povrća, dok su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba sa ishranom bogatom biljnom hranom. Flavonoidi, koje u velikim količinama nalazimo u biljkama, verovatno su važna komponenta koja uzrokuje te učinke.