Kritični period menopauze

Kada žene napune 50 godina: Evo koji ih sve problemi čekaju!

Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu da smanje rizik za većinu ovih stanja ili bolesti, a najvažnije je da se javite lekaru ukoliko primetite bilo kakve promene
Medicina
13:16h Autor:
Foto: Profimedia

Kako starimo, razni procesi u našem telu više ne rade savršeno i javljaju se razni bolovi i problemi na koje nismo navikli, pogotovo nakon što napunimo 50 godina.

 

"To posebno dolazi do izražaja kod žena koje u tom periodu prolaze kroz menopauzu", objašnjava za časopis Prevention doktorka Ešli Simons, kardiolog iz Kanzasa.

 

Dobra vest je da redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu da smanje rizik za većinu tih stanja ili bolesti, a najvažnije je da se javite lekaru ukoliko primetite bilo kakve promene.

 

Žena napunila 50 godina i priznala: Prestara sam za ovih 8 stvari!

 

1. Visok krvni pritisak i bolest arterija

 

Prvih pedeset godina života srce vam kuca kao metronom, ali jednom kad pređete u menopauzu, estrogen će početi naglo da opada. To za posledicu ima smanjivanje nivoa dobrog holesterola i porast lošeg. Zbog promene u holesterolu, nastaju problemi s krvnim pritiskom.

 

2. Višak kilograma

 

Menopauza sa sobom donosi niz promena u metabolizmu koje utiču na telesnu težinu. Žene će početi da se goje u području stomaka. Taj višak kilograma povezan je sa šećernom bolesti i rakom, pa je važno da vodite računa o gojenju nakon 50. rođendana.

 

Da li ste u menopauzi: Otkrijte simptome na dva načina!

 

3. Osteoartroza

 

Osteoartroza je degenerativna bolest perifernih zglobova. Hrskavica u zglobovima se polako troši i kosti počinju da se stružu jedne po drugima. Žene češće boluju od osteoartroze, a bolest se kod oba pola javlja najčešće u kolenima i kukovima.

 

4. Bolest desni

 

Šansa za bolesti desni udvostručuje se nakon što napunite 50 godina. Simptomi su loš zadah, kojeg je teško rešiti se, osetljive desni, koje krvare i bol pri žvakanju.

 

Ako se ne pobrinete za probleme s desnima, postoji čak i šansa da ćete da izgubiti zube. Dodatni podsticaj za odlazak zubaru na vreme je istraživanje koje ukazuje da briga o desnima smanjuje rizik od srčanih bolesti, artroze i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Rekao mi je da ga moje telo ne privlači i da je previše naborano: Evo šta je žena (59) zaključila!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs