uživajte i mršavite

Pomoć pri mršavljenju: 5 jesenjih namirnica koje ubrzavaju probavu!

Ovih pet namirnica su ubrzivači metabolizma i saveznici kod skidanja viška kilograma.

Fitnes & Nutricija
20:54h Autor:
Pomoć pri mršavljenju: 5 jesenjih namirnica koje ubrzavaju probavu!
Foto: Profimedia

Svratite do pijace ili prodavnice i snabdite se ukusnim jesenjim namirnicama koje nude mogućnost za razne kulinarske igre, ali i blagonaklono deluju na zdravlje. Ovih pet namirnica su ubrzivači metabolizma i saveznici kod skidanja viška kilograma.

1. Slatki krompir batat

Slatki krompir je izvrstan izvor prehrambenih vlakana koji podstiče sagorevanje kalorija, a istovremeno produžuje sitost organizma. Uz to pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ako želite da dobijete maksimalne rezultate, batat je najbolje skuvati i lagano začiniti. Izbegavajte recepte koji traže preteranu upotrebu masnoća i sira.

2. Cimet

U ovo doba godine cimet postaje zvezda sezonskih napitaka i brojnih jela. Istraživanja su pokazala da taj orijentalni začin ubrzava metabolizam i uravnotežuje nivo šećera u krvi. Ako želite da istopite koji kilogram viška preskočite poslastice sa cimetom, a pola čajne kašičice dodajte svojoj jutarnjoj kafi.

Cimet je u stanju da spreči rak dojke: Zbog ovoga deluje razarajuće na kancer!

foto: Shutterstock

3. Kruška

Tokom jeseni i zime na raspolaganju vam je veliki broj različitih krušaka. Reč je o vrlo zdravim voćkama koje, baš poput jabuka, sadrže mnogo pektina. Ova vlakna podstiču probavu, pomažu u snižavanju lošeg holesterola i imaju pozitivan učinak na mršavljenje. Istovremeno, reč je o vrlo slatkom voću, pa ograničite dnevni unos na jedan plod od kojeg možete pripremiti i razne sokove. 4. Grejpfrut

Ovo citrusno voće idealna je namirnica za doručak ili desert. Njegovim gorko-kiselim plodovima možete oplemeniti i zdravu salatu, ili ga iscediti za pripremu dresinga ili marinade. Ne samo da je grejpfrut bogat vitaminom C koji je važan saveznik kod jačanja imuniteta i obrane tela od sezonskih bolesti, već je i dobar izvor topivih vlakana koji pomažu kod mršavljenja. 5. Crna čokolada

Crna čokolada je ljubimica svake sezone, a u hladnijem delu godine čest je prizor na stolovima u brojnim domaćinstvima. Ona ne mora biti neprijatelj figure. Štaviše, brojne studije su pokazale je reč o namirnici koja se sporo vari, duže nas drži sitijima, te je saveznik mršavljenja. Ključno je biti umeren u konzumaciji, a stručnjaci preporučuju dve kockice tamne čokolade dnevno.

Njeno veličanstvo crna čokolada: Jedina poslastica sa kojom mršavite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs