Brazilski orah odličan je izvor minerala, ali je zbog nekih drugih sastojaka u sebi, njegov unos ograničen. Hajde, najpre, da pogledamo o kakvoj namirnici je reč.
Iako ga mi zovemo brazilski orah, ovaj orašasti plod raste još i u Venecueli, Boliviji, Peruu, istočnoj Kolumbiji. Vrlo je hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali ima i nekih sastojaka koji nisu tako dobri, zbog čega stručnjaci preporučuju da ne jedete više od dva do četiri oraha dnevno.
Šta je to u njemu što nam ne prija?
Mast, pre svega. Brazilski orah sadrži mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline, omega-6 masne kiseline, kao i dosta zasićenih kiselina.
Takođe je bitno i koliko je svež. Prilikom kupovine obratiti pažnju na njegovu boju. Oljušten, kakav je najčešće u našim prodavnicama, trebalo bi da bude gotovo bele boje, tek pomalo žućkast. U suprotnom, ukoliko je tamniji, to znači da je na neki način tretiran prilikom vađenja iz ljuske, a samim tim i da su aflatoksin i štetni toksini koji se nalaze u ljusci ovog ploda, "prešli" na sam plod.
Osim toga, konzumacija brazilskog oraha je ograničena i zbog toga što ova namirnica u sebi sadrži i neke radioaktivne elemente, doduše u malim količinama. Te supstance posledica su sastava korenja i ishrane same biljke.
Ali, vratimo se njegovim pozitivnim stranama.
Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!
Brazilski orah sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen, zbog čega, osim što je dobar za kožu, ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja dobro deluju na zdravlje celog organizma.
Zbog svih ovih dobrih sastojaka, brazilski orah jača imunitet i dobro deluje na kardiovaskularni sistem.
Dakle, brazilski orah generalno dobro deluje na organizam, ali bi ga trebalo obazrivo jesti, naročito ukoliko vodite računa o kilogramima i ne želite da se ugojite. Da ponovimo - dva do četiri dnevno, a oni koji ga do sada nisu konzumirali, a skloni su alergijama na koštunjavo voće, neka za početak pojedu jedan i to ujutru.