Korisno znati

Kako se pravilno meri krvni pritisak: Nije dovoljno da sednete i ćutite!

Ako pritisak merite sedeći, posebno obratite pažnju na pravilan položaj
Medicina 19.05.2017. - 17:30h Autor: Stil
Foto: Thinkstock

Merenje krvnog pritiska za mnoge predstavlja obavezan deo svakodnevice, čak i po nekoliko puta.

 

Ali, da li znate to da uradite pravilno?

 

Nije dovoljno samo staviti aparat na ruku i ćutati, već postoji nekoliko pravila koje treba ispoštovati tokom merenja pritiska, kako bi se dobila prava vrednost.

 

Za početak, evo šta treba da uradi osoba kojoj se pritisak meri:

 

Pritisak možete da merite ležeći, sedeći i stojeći. Kada sedite, ruka treba da je savijena u laktu, a izdignuta do nivoa srca. Ukoliko osoba leži ili stoji, ruka može slobodno da pada.

 

Takođe, veoma je važno da ako je osoba kojoj se meri pritisak uznemirena, sačekate nekoliko minuta, pa tek onda izmerite krvni pritisak.

 

Kardiolog Kliničkog centra otkriva: Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iskustva su pokazala da običan aparat - onaj sa pumpicom i stetoskopom, daje mnogo precizniji rezultat od digitalnog merača. Dakle, ako vam je svakodnevno praćenje krvnog pritiska neophodno, bilo bi dobro da nabavite običan, takozvani aneroidni merač pritiska, piše practicalclinicalskills.com.

 

Merenje pritiska aneroidnim aparatom

 

Oko nadlaktice leve ruke obmotajte manžetnu aparata, tako da bude oko 2 cm iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Leva ruka se koristi jer se na njoj brže primećuju oscilacije krvnog pritiska ukoliko merite nekoliko puta zaredom.

 

"Zvono" stetoskopa postavite na jamu, ispod donje ivice manžetne, tako da jedan delić zvona bude prekriven. Stavite stetoskop u uši i pompicom brzo napumpajte do 180.

 

Točkićem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku - kada prvi put čujete otkucaje srca, to je vrednost vašeg gornjeg pritiska, a kada čujete poslednji otkucaj, otkrili ste koliki vam je donji pritisak.

 

Ovih 5 namirnica ubijaju ljude sa visokim pritiskom: Hitno ih izbacite iz ishrane!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs