Doručak se stalno ističe kao najvažniji obrok u danu, a kako uz to većina saveta o ishrani trubi o štetnosti ugljikohidrata, većina ljudi jednostavno poveže te dve stvari i potrudi se da pojedu nešto bez ugljikohidrata i šećera, naročito ako imaju višak kilograma.
Ali, istraživanje Univerziteta u Tel Avivu pokazalo je da zapravo teško greše - ljudi čiji doručak sadrži proteine, ugljikohidrate i desert lakše gube kilograme od onih čiji doručak ima nizak udio ugljikohidrata i šećera.
Tako se ustanovilo da su oni koji su posle doručka pojeli neku malu poslasticu - par kockica čokolade, krofnu ili kekse, naprimer, bili su znatno manje gladni tokom dana.
Doručak koji truje telo: Ovo nikad ne sme da ti bude jutarnji obrok!
Zapravo, rezultati su bili neumoljivi - u toku 8 meseci istraživanja prosečno su izgubili 3 puta više kilograma od onih koji su uporno doručkovali pazeći da unos ugljikohidrata i šećera bude minimalan.
Evo i saveta - nemojte izbegavati ono što volite za doručak. Da, on treba biti bogat proteinima kako biste imali dovoljno energije za ostatak dana, ali priuštite sebi i ono što najviše volite da jedete.
Umerenost i raznolikost ključevi su kvalitetne i zdrave ishrane, kažu izraelski naučnici, uz pažnju da ne preterujete s nezdravom, visokokaloričnom hranom.