Spremite ovu popularnu paštetu

Humus - najzdraviji namaz na svetu

Arapski specijalitet je blagog i egzotičnog ukusa, dolazi iz libanske kuhinje, a da biste ga napravili potrebni su vam maslinovo ulje, beli luk, limun, leblebija i pasta od susama
Fitnes & Nutricija
20:08h
Humus - najzdraviji namaz na svetu
Foto: Thinkstock

Humus je jedan od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka, a neki ga još nazivaju i paštetom. Izvorno, on pripada libanonskoj kuhinji.

Leblebika, maslinovo ulje, beli luk, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od susama.

Na sreću, tahini se već može naći u nekim bolje opremljenim domaćih prodavnicama, a od vas zavisi želite li humus da ukrasite i crnim maslinama.

Teško da će vam humus odlično ispasti prvi put, jer on zahteva spretnu ruku u određivanju mera maslinovog ulja, supe u kojoj se kuva leblebija i limunovog soka. Takođe, svaki recept ima i neki svoj omiljeni začin. I ne zaboravite, sveže mleveni biber.

Ako želite da sami napravite humus, potrebni su vam sledeći sastojci:- 2 šoljice susama- 100 ml vode u kojoj se kuvala leblebija- 200 g kuvane leblebije- 2-3 šoljice limunova soka- 2 češnja belog luka- 50 ml maslinovog ulja- 1 šoljica naseckanog peršuna- ½ šoljice mlevenog bibera

Priprema: 1. Susam kratko držite u tiganju bez masnoće, pa pola količine sameljite u električnoj seckalici.2. Vodu od leblebije, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuvajte i malo ohladite.3. Leblebiju, zajedno sa vodom, limunovim sokom i belim lukom, usitnite u električnoj seckalici da dobijete glatku masu.4. Pomešajte maslinovo ulje, peršun, biber i mleveni susam.5. Pripremljeni namaz stavite u zamrzivač i ostavite da se dobro ohladi.

Savet:- Leblebiju umočite u vodu dan ranije, a zatim ga skuvajte

- Poslužite na zapečenom hlebu i pospite semenkama susama ili naseckanim crnim maslinama

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs