Lena Baković srpska je dijetetičarka i nutricionistkinja koja živi i radi na Floridi. Ona je otkrila u koje vreme treba da ručaju ljudi koji žele da smršaju.
Oni koji žele da skinu kilograme su siguro čuli za savet da treba da prestanu da jedu kasno uveče, i da umesto toga ručak treba da im bude glavni obrok u toku dana. Ipak, ne radi se samo o tome šta jedete za ručak, već kada ćete ga pojesti, a to bi se moglo pokazati ključnim za gubitak težine, upozorava nutricionistkinja Lena Baković.
Ona je za "Real Simple" rekla da je optimalno vreme za ručak oko četiri do pet sati nakon što ste doručkovali.
"Ako se neko probudi u 7 ujutru i pojede doručak bogat hranljivim sastojcima u 8 ujutro, onda će se verovatno osetiti glad otprilike četiri do pet sati kasnije, oko 12,13č", rekla je ona.
Ukoliko kasnije ručate, to može otežati telu da metabolizuje hranu i može dovesti do toga da preskočite večeru i/ili jedete kasno uveče, bliže vremenu za spavanje.
Naučnici u Španiji su takođe sugerisali da oni koji kasno ručaju sagorevaju manje kalorija od onih koji su jeli u 13 časova.
Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Nutrients", oni koji su ručali u 16:30č takođe su imali nestabilan šećer u krvi tokom celog dana i trebalo im je više vremena da pretvore ugljene hidrate u energiju.
Prethodna istraživanja su pokazala da ako ne jedete duže vreme, može doći do porasta šećera u krvi kada jedete – posebno ako je obrok bogat ugljenim hidratima.
Ručak koji jedete u različito vreme svakog dana takođe može uticati na naše zdravlje, upozorila je Lena Baković, jer bi to moglo poremetiti cirkadijalne ritmove koji upravljaju načinom na koji naše telo prelazi iz dana u noć i nazad.
"Kao što su ciklusi spavanja i buđenja konzistentni i važni da bi se naše telo osećalo sinhronizovano na dnevnoj bazi, isto se može reći i za naše vreme uzimanja obroka. Dakle, korisno je ručati otprilike u isto vreme svakog dana, jer se smena gladi i sitosti sinhronizuje sa našim ciklusima spavanja i buđenja", rekla je ona.
Jedan italijanski stručnjak za dugovečnost je rekao da vrsta hrane koja se konzumira tokom ručka može uticati na uspešnost dijete.
Prema dr Valteru Longu, istraživaču starenja i bioloških nauka na Univerzitetu Južne Kalifornije, lagani obrok sastavljen od orašastih plodova i voća je optimalan.
Dr Longo je rekao i da treba da jedete dovoljno rano, ostavljajući 12 sati između večere i doručka sledećeg dana.
Stil/Zadovoljna
Žestog sukob nutricioniste zbog slanine